
Katera hrana znižuje glikemični indeks?

Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki vsebujejo vodotopne vlaknine. Naj jih nekaj naštejemo:
- jabolka,
- slive,
- pomaranče,
- korenje,
- rž,
- fižol,
- rjavi riž in
- grah.
Na drugi strani pa živila z vlakninami, ki niso topna v vodi na holesterol vpliva nimajo. Med te spadajo npr. pšenični otrobi.
Viri:
McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy, and Human Performance, Eighth Edition. Baltimore: Wolters Kluwer Health.

- Prehrana
Umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže
Umetna sladila in vloga pri izgubi telesne teže Kako je možno, da ima dietna Coca-cola skoraj nič kalorij? Vse tiste energijske pijače brez sladkorja in sladke proteinske čokoladice s tako malo...
Preberi več
- Prehrana
Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?
Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi) ter jih razvrsti v tri skupine (nizek,...
Preberi več
- Prehrana
Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti
Z leti izgubljamo mišično maso. To je pojav, ki se mu nihče ne more izogniti. Relativno se zviša delež maščob in zmanjša se nam bazalni metabolizem. Oboje želimo vsaj upočasniti, če že ne moremo...
Preberi več