Alt

Izotonični napitki in hrana med vadbo?

Izotonični napitki in hrana med vadbo?

Namen komercialnih, izotoničnih napitkov naj bi bila hidracija, učinkovito okrevanje, vnos vitaminov in mineralov,.. Resnica pa je, da takšni napitki vsebujejo zelo malo vitaminov in mineralov, ter veliko sladkorja. Lahko zaključimo, da so takšni napitki ne učinkoviti in celo ne zdravi? Ne čisto.. Kakor za koga. Za začetek si poglejmo, morda bolj znan napitek Powerade.

Izotonični napitki in hrana med vadbo?

Slika 1: Hranilna vrednost Powerade Isotonica-a (Iz strani https://www.powerade.com.au/products/isotonic, dne 4.9.2017)

Powerade na 100ml vsebuje kar 7,3g ogljikovih hidratov s kar največjim glikemičnim indeksom (sukroza in maltodekstrin). V celotni plastenki je kar 44g sladkorja in maltodekstrina (185kCal). Če ste napitek kupovali, ker je obogaten z vitamini in minerali, ste se ušteli. Kot vidimo, vsebuje le toliko natrija in kalija, da si prisluži ime, izotonični napitek.

Podobna zgodba je tudi pri ostalih napitkih, kjer se vsebnost sladkorjev in maltodekstrina giblje od 5-15g na 100ml.

Hujšanje in izguba maščobe VS športni nastopi

Če je vaš cilj izguba maščobe in hujšanje, se izotoničnih napitkov izogibajte. Če pa je vaš cilj vzdržljivostno bolj učinkovit športni nastop, se izotoničnih napitkov poslužujte.

Dokazano je, da vnos ogljikovih hidratov med treningom inhibira oz. izklopi kurjenje maščob, zaradi zvišanega inzulina in oviranega transporta maščob do celic. Torej, če želite porabljati maščobe, med treningom jesti in piti kaj drugega kot vodo ali nesladkan čaj, ni pametno.

V primeru pa, da si želite izboljšati svoj tekaški rezultat ali podaljšati svoje dolgotrajne (več kot 45min) vzdržljivostne sposobnosti pri športih kot so tek, kolesarstvo, nogomet, itd., pa je zadeva drugačna. Vnos ogljikovih hidratov lahko poveča vzdržljivostno kapaciteto in izboljša nastop. Poglejmo si nekaj vzrokov, zakaj je tako:

  • Vnos ogljikovih hidratov omogoča daljšo športno aktivnost z ohranjanjem enake intenzivnosti,
  • Ohranjajo se glikogenske zaloge, predvsem jetrni glikogen,
  • Pri npr. nogometu, lahko med odmorom ali med nižje intenzivnimi intervali pride celo do resinteze glikogena,
  • Izboljšane gibalne sposobnosti (hitrost, eksplozivna moč, natančnost,..) v kasnejših fazah dolgotrajne igre (npr. udarec forehand-a pri tenisu ali podaja pri nogometu),

Viri

Bosch, A. N., Dennis, S. C. In Noakes, T. D. (1994). Influence of carbohydrate ingestion on fuel substrate turnover and oxidation during prolonged exercise. J Appl Physiol. 1994 Jun;76(6):2364-72.

Coyle, E.F., Coggan, A.R., Hemmert, M.K. in Ivy, J.L. (1986). Muscle glycogen utilization during prolonged strenuous exercise when fed carbohydrate. J Appl Physiol. 1986 Jul;61(1):165-7

Jeukendrup, A., Bronus, F., Wagenmakers, A. J. in Saris, W.H. (1997). Carbohydrate-electrolyte feedings improve 1 h time trial cycling performance. Int J Sports Med. 1997 Feb;18(2):125-9.

Kuipers, H., Costill, D.L., Porter, D.A., Fink, W.J. in Morse, W.M. (1986). Glucose feeding and exercise in trained rats: mechanisms for glycogen sparing. J Appl Physiol. 1986 Sep;61(3):859-63.

Vergauwen, L., Brouns, F. In Hespel, P. (1998). Carbohydrate supplementation improves stroke performance in tennis. Med Sci Sports Exerc. 1998 Aug;30(8):1289-9

https://www.powerade.com.au/products/isotonic

Preberite še

view
Beljakovine

Beljakovine

Beljakovine so sestavni del vseh celic in tkiv. Sestavljajo kar 20 % celotne teže človeka, saj se skrivajo v mišicah, vezeh, koži in celo nohtih. Potrebne so za rast, obnovo in gradnjo novih tkiv...

Preberi več
view
Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi

Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi

Ste kdaj imeli občutek, da vam je po napornem treningu padel imunski sistem? Ali pa ste celo zboleli? Daljši, intenzivnejši trening ali več treningov lahko povzročijo prav to. Kar do dva tedna po...

Preberi več
view
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim...

Preberi več