Kako izgubiti maščobo: Prvi zakon termodinamike in miti

4 October, 2024
Čas branja: 7 min
Kako izgubiti maščobo: Prvi zakon termodinamike

Kazalo

    Uvod

    V svetu, preplavljenem s hitrimi rešitvami in obljubami o izgubi teže, je razumevanje znanosti za izgubo maščobe pomembnejše kot kdaj koli prej. Da bi lahko sami kritično ocenili, katera rešitev je prava za vas, ter še bolj pomembno, da se izgubljeni kilogrami ne bi vrnili, si poglejmo kaj se pri hujšanju sploh zgodi, kam gre izgubljena maščoba in kako jo porabimo.

    V kolikor ste se odločili znebiti odvečno maščobo, je ta članke prvi, ki ga morate prebrati. Razumeli boste osnove hujšanja in imeli dobro podlago za vse nadaljnje odločitve in pristope, ki jih boste izbrali.

    Kaj imata skupnega maščoba in prvi zakon termodinamike?

    Prvi zakon termodinamike pravi, da se energija ne more ustvariti, uničiti ali izgubiti, temveč le spremeniti v drugo obliko energije.

    Vsi vemo, da je maščoba zaloga energije.

    Torej, če prvi zakon termodinamike govori o tem, da se energija lahko le pretvori v drugo, in maščoba = energija, moramo maščobo nekako preoblikovati v nekaj drugega, če se je želimo znebiti. 

    Poglejmo si, kako energije sploh pride v naše telo, v kakšni obliki, kje se shrani in kako se nato »porablja« oz. pretvarja v druge oblike.

    Infografika - Prvi zakon termodinamike in maščoba

    Dejanski proces kurjenja maščobe: Od shranjevanja do energije

    Energijo pridobimo v hrani in pijači, ki jo zaužijemo. Kako energetsko bogata je hrana, definiramo s kalorijami (kalorije so enote energije). Več kalorij pomeni več energije v hrani. Kalorija = energija.

    Shranjevanje energije

    Energija je v hrani shranjena v obliki kemične energije v vezeh med atomi makrohranil. Ko te vezi med prebavo razpadejo, se sprosti energija, ki jo telo lahko:

    1. Porabi
    2. Shrani

    V primeru, da zaužijemo več energije, kot je uspemo porabiti, se le-ta shrani. Največja zaloga shranjene energije v telesu je ravno maščoba. Vsak gram maščobe v telesu predstavlja 9 kcal energije. Glede na to, da imamo na telesu več kilogramov maščobe, si lahko predstavljate, da imamo zalog za nekaj 10 ali 100 000 kcal energije!

    Porabljanje energije

    Naše telo potrebuje energijo za:

    • gibanje, 
    • razmišljanje, 
    • dihanje, 
    • vzdrževanje telesne temperature in 
    • ostale funkcije. 

    Da bi maščobo »izgubili«, jo moramo torej pretvoriti v drugo obliko energije in izpolniti osnovni pogoj, da bi se to zgodilo. Poglejmo si nekaj primerov:

    Primer #1: Recimo, da naše telo za delovanje in vse že naštete aktivnosti dnevno potrebuje 2000kcal energije. V kolikor mi pojemo 2300kcal, se zgodi kaj?

    Višek energije (300kcal) se shrani in maščobna zaloga se poveča.

    Primer #2: Kaj se zgodi, če pojemo točno toliko, kot naše telo potrebuje? Torej, recimo, da potrebuje 2000kcal in 2000kcal porabimo?

    Celotna zaužita energija se porabi in naše zaloge maščobe, energije, ostanejo nedotaknjene.

    Primer #3: Naše telo porabi v dnevu 2000kcal, mi pa s hrano in pijačo zaužijemo le 1500kcal. Telesu torej primanjkuje 500kcal, kaj sledi?

    Telo, energijo, ki mu primanjkuje, črpa iz svojih zalog maščobe.

    Seveda smo vse skupaj močno posplošili za voljo lažjega razumevanja, vendar bistvo ostane (telo porablja tudi drugi vire energije, ne le maščobo).

    Pogoj za pretvarjanje maščobnih zalog v energijo je, da zaužijemo manj energije skozi hrano in pijačo, kot jo naše telo potrebuje.

    MAŠČOBNE ZALOGE = ZAUŽITA ENERGIJA - ENERGIJA, ki jo potrebuje naše telo

    Hujšanje se torej zgodi izključno in samo v primeru, ko je naše telo v pomanjkanju. In hujšanje ni nič drugega kot pretvarjanje naših zalog energije, maščob, v druge oblike energij.

    Infografika - Kam gre maščoba, ko jo porabimo?

    Kam pa gre fizična masa maščobe?

    Večina ljudi verjame, da se maščoba med hujšanjem pretvori v mišično maso ali pa se izloči skozi znoj ali urin.

    Vendar je presenetljiva resnica, da ko izgubljamo maščobo, večino izdihnemo kot ogljikov dioksid (Meerman in Brown, 2014).

    V nadaljevanju si bomo pogledali številke, enačbo in vse skupaj dokazali. V kolikor vas podrobnosti ne zanimajo, lahko preletite ali preskočite, ter nadaljujete s podnaslovom .

    Ko je telo v pomanjkanju, prične pretvarjati shranjeno maščobo nazaj v uporabno energijo za gibanje (za lažje razumevanje bomo predpostavili, da telo porablja izključno maščobo in je maščobna masa 100% maščobe). 

    Poenostavljena enačba kurjenja maščobe:

    MAŠČOBA + KISIK (O2) -> ENERGIJA + CO2 (ogljikov dioksid) + VODA (H20)

    Da bi porabili 10 kilogramov maščobe, moramo vdihniti 29 kilogramov kisika

    Proizvede se energija za gibanje, 28 kilogramov ogljikovega dioksida in 11 kilogramov vode. Ko preračunamo v razmerja in izključimo vdihan kisik, se je 10kg maščobe pretvorilo v energijo, 8,4kg ogljikovega dioksida in 1,6kg vode (razmerje 84% proti 16%).

    Kam gre 10kg maščobe?

    Primer povprečne osebe s težo 70kg (Meerman in Brown, 2014):

    Za primer vzemimo osebo s 70kg, ki uživa uravnoteženo prehrano. V povprečju, v vsakem izdihu izloči 33mg CO2, od tega je 8,9mg ogljika (bivše maščobe v nadaljevanju).

    1 izdih = 8,9mg ogljika,

    1min (12 izdihov) = 106,8mg ogljika

    1 ura = 6,4 grame ogljika oz. 7,6g maščobe (upoštevamo še vodo, ki se izloča istočasno)

    1 dan popolnega mirovanja = 153,8g ogljika oz. 183g maščobe

    V kolikor bi naša oseba 2 uri mirovanja nadomestila z 2 urami zmerne vadbe (jogging), bi se poraba povečala za kar 7x in bi v celotnem dnevu 289,4g maščobe, namesto 183g v popolnem mirovanju.

    Pljuča - glavni organ za izločanje maščobe

    Z vsem napisanim smo sedaj dokazali in razčistili – pljuča so primarni organ za izločanje maščobe in ne koža, želodec, mehur ali ledvice… 84% mase maščobe se izdihne v obliki ogljikovega dioksida in le preostalih 16% izločimo v obliki vode.

    Če želimo povečati porabo maščobe, se bomo posledično morali bolj zadihati, drugače ne gre!

    Razbijanje mitov o porabi maščobe: Ni bližnjic do uspeha

    Si lahko predstavljate, da si na kožo nalepite obliž za hujšanje in začnete pospešeno dihati in izločati maščobo? 

    Ali pa spijete čaj, pojeste zeljno juho ali spijete tableto in se boste predihali in prepotili, kot, da telovadite, vendar brez truda in napora?

    Seveda da ne.

    Kako potem lahko pričakujemo, da bodo takšna sredstva, napitki in druge lažne rešitve pokurile maščobo? To seveda niso čarovnije, ki prevarajo naravne zakonitosti termodinamike, temveč čarovnije izkušenih marketerjev, ki prevarajo le vas - pokurijo vaš denar in ne vaše maščobe.

    Da bi bolj učinkovito in hitreje shujšali, moramo torej zaužiti manj energije ali pa povečati telesno porabo.

    V kolikor si želite več strokovnih, preverjenih in učinkovitih nasvetov na temo zdravja in hujšanja, se lahko prijavite na brezplačno tedensko izobraževanje, kjer 1x tedensko pošiljamo izobraževalne vsebine ali članke.

    Prijavite se lahko TUKAJ (vse vsebine so brezplačne).

    Meme - Zakaj se prijaviti na brezplačno izobraževanje Športne Klinike

    Zaključek

    Spoznali smo, da je maščoba energija, ki jo moramo pretvoriti v drugo energijo, če želimo, da je naše telo lahko porabi. Ob tem nastajata ogljikov dioksid in voda, ki pa ju izdihnemo. 

    Pljuča so tako glavni organ za izločanje maščobe iz telesa. Ne nasedajte lažnim bližnjicam in se raje osredotočite na zdrave življenjske navade, telesno aktivnost in uravnoteženo prehrano.

    Za nasvete ali sodelovanje nas lahko vedno kontaktirate, se nam pridružite našemu centru ali pa z nami sodelujete na daljavo - Domači shujševalni program za ženske.

    Pogosta vprašanja

    Kako naše telo porablja energijo?

    • Energijo telo porablja za gibanje, razmišljanje, dihanje, vzdrževanje temperature in ostale funkcije.

    Kako lahko telo začne kuriti maščobo?

    • Telo začne pretvarjati maščobo v energijo, ko zaužijemo manj kalorij, kot jih porabimo.

    Kam gre izgubljena maščoba?

    • Večina izgubljene maščobe se izloči kot ogljikov dioksid, ki ga izdihnemo, preostanek kot voda.

    Kako pljuča sodelujejo pri izgubi maščobe?

    • Pljuča so glavni organ za izločanje maščobe, saj izdihnemo kar 84% izgubljene maščobe kot ogljikov dioksid.

    Ali obstajajo hitre rešitve za izgubo maščobe?

    • Ne, hitre rešitve ne obstajajo. Maščobo lahko izgubimo le z manjšim vnosom energije in povečano porabo skozi telesno aktivnost.

    Kako lahko pospešim izgubo maščobe?

    • Zmanjšajte vnos kalorij in povečajte telesno aktivnost, da pospešite proces porabe maščobe.

    Zakaj je pomembno, da razumemo termodinamiko pri hujšanju?

    • Razumevanje prvega zakona termodinamike nam pomaga razumeti, da maščoba ne izgine, ampak se pretvori v energijo, ki jo telo porabi. S tem razumemo, da bližnjice ne obstajajo.

    Viri

    Meerman, R. in Brown, A. J. (2014). When somebody loses weight, where does the fat go? BMJ, 349, g7257. DOI: 10.1136/bmj.g7257
    "ScienceDirect. (n.d.). First Law of Thermodynamics. Pridobljeno iz https://www.sciencedirect.com/topics/chemistry/first-law-of-thermodynam…;

    Zadnje objave

    Naslovna - RECEPT Zdrava sladica

    RECEPT: Zdrava sladica

    Naslovna - RECEPT Zdrav piščančji gyros

    RECEPT: Zdrav piščančji gyros

    Naslovna - RECEPT Piščanec v sojini omaki z medom

    RECEPT: Piščanec v sojini omaki z medom

    Tedenska izobraževalna vsebina v vaš email

    Brezplačna izobraževalna vsebina

    Prijavite se na brezplačno tedensko izobraževanje, kjer vam bomo 1x tedensko poslali izobraževalne vsebine ali članke na temo zdravja in hujšanja.