Alt

Nizkokalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo

Nizkokalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo

V 6-mesečni raziskavi so Heilbronn in ostali (2006) ugotavljali, kakšen je vpliv nizkokaloričnih diet na ljudi s prekomerno telesno težo (BMI 25-30). 

Ugotovili so, da dlje časa trajajoče nizkokalorične diete znižujejo telesno temperaturo in raven inzulina v stanju na tešče, kar sta tudi biomarkerja dolgoživosti. Zaradi tega znanstveniki verjamejo, da manj hrane na krožniku lahko pomeni daljšo življenjsko dobo.

Vir:
Heilbronn, L.K., de Jonge, L., DeLany, J.P., Larson-Meyer, D.E., Rood, J., Nguyen, T. Ravussin, E. (2006). Effect of 6-month calorie restriction on biomarkers of longevity, metabolic adaptation, and oxidative stress in overweight individuals: a randomized controlled trial. JAMA, 2006 Jun 7;295(21):1539-48.

Preberite še

view
Beljakovine

Beljakovine

Beljakovine so sestavni del vseh celic in tkiv. Sestavljajo kar 20 % celotne teže človeka, saj se skrivajo v mišicah, vezeh, koži in celo nohtih. Potrebne so za rast, obnovo in gradnjo novih tkiv...

Preberi več
view
Makrohranila

Makrohranila

V tem članku si bomo na kratko pogledali, kaj so makrohranila in jih v kasnejših člankih tudi podrobneje opisali. Poznavanje makrohranil je ključnega pomena, če želimo jesti zdravo in smiselno.

Preberi več
view
Zrelost sadja

Zrelost sadja

Bolj kot je sadje zrelo, večji je glikemični indeks. To smo že pisali v blogu #5. Če je sadje manj zrelo, bolj zeleno, kislo, manjši je GI in obratno.

Preberi več