Alt

Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti

Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti

Z leti izgubljamo mišično maso. To je pojav, ki se mu nihče ne more izogniti. Relativno se zviša delež maščob in zmanjša se nam bazalni metabolizem. Oboje želimo vsaj upočasniti, če že ne moremo preprečiti, da ohranimo zdravje in kvaliteto življenja. To lahko morda storimo z uživanjem alkalne hrane, bogate s kalijem.

Dawson-Hughes idr. (2008) so v svoji raziskavi ugotovili, da imajo osebe, ki uživajo alkalno hrano bogato s kalijem veliko več puste telesne mase (mišic), kot pa osebe, ki imajo v svoji prehrani za polovico manj kalija. Rezultati so bili celo tako prepričljivi, da lahko zaključimo, da je uživanje kalija, poleg vadbe za moč, eden izmed najboljših načinov preprečevanja izgube mišic s staranjem.

Med alkalno hrano, bogato s kalijem pa štejemo:

  • sladkek krompir,
  • avokado,
  • banane,
  • stročji fižol,
  • špinačo,
  • brokoli.

 

Viri:
McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy and Human Performance (8th edition). Baltimore: Wolters Kluwers Health.
Dawson-Hughes, B., idr. (2008). Alkaline diets favor lean tissue mass in older adults. Am J Clin Nutr, 2008; 87, 662.

Preberite še

view
Katera hrana znižuje glikemični indeks?

Katera hrana znižuje glikemični indeks?

Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki vsebujejo vodotopne vlaknine.

Preberi več
view
Jajce na dan prepreči kap?

Jajce na dan prepreči kap?

Jajca smo še ne dolgo nazaj metali v isti koš skupaj s holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi. Navsezadnje ima eno jajce 90 kcal, od tega kar 70% predstavljajo maščobe. A jajca le niso tako...

Preberi več
view
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim...

Preberi več