Alt

Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti

Hrana bogata s kalijem preprečuje izgubo mišične mase z leti

Z leti izgubljamo mišično maso. To je pojav, ki se mu nihče ne more izogniti. Relativno se zviša delež maščob in zmanjša se nam bazalni metabolizem. Oboje želimo vsaj upočasniti, če že ne moremo preprečiti, da ohranimo zdravje in kvaliteto življenja. To lahko morda storimo z uživanjem alkalne hrane, bogate s kalijem.

Dawson-Hughes idr. (2008) so v svoji raziskavi ugotovili, da imajo osebe, ki uživajo alkalno hrano bogato s kalijem veliko več puste telesne mase (mišic), kot pa osebe, ki imajo v svoji prehrani za polovico manj kalija. Rezultati so bili celo tako prepričljivi, da lahko zaključimo, da je uživanje kalija, poleg vadbe za moč, eden izmed najboljših načinov preprečevanja izgube mišic s staranjem.

Med alkalno hrano, bogato s kalijem pa štejemo:

  • sladkek krompir,
  • avokado,
  • banane,
  • stročji fižol,
  • špinačo,
  • brokoli.

 

Viri:
McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy and Human Performance (8th edition). Baltimore: Wolters Kluwers Health.
Dawson-Hughes, B., idr. (2008). Alkaline diets favor lean tissue mass in older adults. Am J Clin Nutr, 2008; 87, 662.

Preberite še

view
So oreščki in suho sadje zdrava hrana?

So oreščki in suho sadje zdrava hrana?

Oreščki in suho sadje se velikokrat znajdejo na našem jedilniku. Največkrat si jih privoščimo za malico, ob gledanju televizije, v službi, včasih pa tudi na poti. Je to zdravo ali ne? Koliko lahko...

Preberi več
view
Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Sladke pijače so #1 sovražnik debelosti, prekomerne telesne teže, maščobe na predelu trebuha ter inzulinske rezistence. So bolj nevarne in škodljive kot čokolada. Če do zdaj niste vedeli, zdaj...

Preberi več
view
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim...

Preberi več