Alt

Kakšne banane izbrati v trgovini?

Kakšne banane izbrati v trgovini?

Ali veste, katere banane so bolj primerne za vas? Bolj zrele/rumene ali manj zrele/zelene? Izbira je odvisna od vaših ciljev in želja!

Rumene banane vsebujejo več sladkorja! Bolj kot so zrele, več sladkorja vsebujejo. Zaradi tega so boljša izbira za vse tiste, ki želijo nadomestiti izgubljeno energijo po treningu, saj bo krvni sladkor hitreje narastel ob zaužitju takšne banane.

Zelene, manj zrele banane, pa vsebujejo ogljikove hidrate, ki jih naše telo težje prebavlja! Vsebnost naravnih sladkorjev je manjša in posledično takšne banane manj dvignejo nivo krvnega sladkorja. Zaradi tega so bolj primerne za tiste, ki želijo izgubiti telesno težo in se znebiti odvečne maščobe! :)

Viri:

Menezes, E.W., Tadini, C.C., Tribes, T.B., Zuleta, A., Binaghi, J., Pak, N., Vera, G., Dan, M.C., Bertolini, A.C., Cordenunsi, B.R. in Lajolo, F.M. (2011). Chemical composition and nutritional value of unripe banana flour (Musa acuminata, var. Nanicao). Plant Foods Hum Nutr. 2011 September; 66(3): 231-7.

Hermansen, K., Rasmussen, O., Gregersen, S. in Larsen, S. (1992). Influence of ripeness of banana on the blood glucose and insulin response in type 2 diabetic subjects. Diabet med. 1992 Oktober;9(8): 739-43.

Preberite še

view
Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?

Kako izgleda idealna prehrana nogometaša?

Obstajajo diete za hujšanje, pridobivanje mišične mase, vzdrževanje,.. kaj pa za športnike? Kako npr. izgleda idealna prehrana za nogometaša? Da bi pravilno razumeli potrebe nogometaša moramo...

Preberi več
view
Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Alkohol, zdravje in katera pijača ima najmanj kalorij?

Torej, kaj piti na tisti izredni priložnosti katero ne moremo spustiti, pa bi še vedno radi zaužili čim manj kalorij? Katera pijača ima najmanj kalorij? Preden začnem: Uživanje alkohola ustavlja...

Preberi več
view
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Glikemični indeks določata dva polisaharida: amiloza in amilopektin. To sta polisaharida, ki namreč določata, kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor. Kdaj imajo testenine visok...

Preberi več