Alt

Kakšne banane izbrati v trgovini?

Kakšne banane izbrati v trgovini?

Ali veste, katere banane so bolj primerne za vas? Bolj zrele/rumene ali manj zrele/zelene? Izbira je odvisna od vaših ciljev in želja!

Rumene banane vsebujejo več sladkorja! Bolj kot so zrele, več sladkorja vsebujejo. Zaradi tega so boljša izbira za vse tiste, ki želijo nadomestiti izgubljeno energijo po treningu, saj bo krvni sladkor hitreje narastel ob zaužitju takšne banane.

Zelene, manj zrele banane, pa vsebujejo ogljikove hidrate, ki jih naše telo težje prebavlja! Vsebnost naravnih sladkorjev je manjša in posledično takšne banane manj dvignejo nivo krvnega sladkorja. Zaradi tega so bolj primerne za tiste, ki želijo izgubiti telesno težo in se znebiti odvečne maščobe! :)

Viri:

Menezes, E.W., Tadini, C.C., Tribes, T.B., Zuleta, A., Binaghi, J., Pak, N., Vera, G., Dan, M.C., Bertolini, A.C., Cordenunsi, B.R. in Lajolo, F.M. (2011). Chemical composition and nutritional value of unripe banana flour (Musa acuminata, var. Nanicao). Plant Foods Hum Nutr. 2011 September; 66(3): 231-7.

Hermansen, K., Rasmussen, O., Gregersen, S. in Larsen, S. (1992). Influence of ripeness of banana on the blood glucose and insulin response in type 2 diabetic subjects. Diabet med. 1992 Oktober;9(8): 739-43.

Preberite še

view
Umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže

Umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže

Umetna sladila in vloga pri izgubi telesne teže Kako je možno, da ima dietna Coca-cola skoraj nič kalorij? Vse tiste energijske pijače brez sladkorja in sladke proteinske čokoladice s tako malo...

Preberi več
view
Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Sladke pijače so #1 sovražnik debelosti, prekomerne telesne teže, maščobe na predelu trebuha ter inzulinske rezistence. So bolj nevarne in škodljive kot čokolada. Če do zdaj niste vedeli, zdaj...

Preberi več
view
Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi) ter jih razvrsti v tri skupine (nizek,...

Preberi več