Alt

Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu

Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu

Čaj z limono naj bi bil učinkovito zdravilo za različne bolezni, zaradi velike količine vitamina C, ki ga vsebuje. V tem blogu bom zaplaval proti toku in razbil staro prepričanje, ki mu vsi brez dvoma verjamemo.

Zakaj čaj z limoni NI učinkovito zdravilo:

  • Limona še zdaleč ni najboljši vir vitamina C. Seznam živil z največ vitamina C preberite na povezavi Je limona res najboljši vir vitamina C? Mislim, da vas bo presenetilo, katera zelenjava je na prvem mestu.
  • Dejanska vsebnost vitamina C v limonah in drugih sadežih lahko variira glede na zrelost. Limone po navadi prepotujejo pol sveta, preživijo nekaj časa v skladišču ter nato ležijo na policah v trgovini. Pri tem izgubijo dobršen delež vitamina C.
  • Poleg tega oksidacija vitamin C hitro uniči. Vitamin C je topen v vodi in zato ob kuhanju izločen in izničen. Ko dodamo limono v vroč čaj, se vitamin, ki ga že tako ni veliko, izniči.

Vitamin C je tako za lajšanje simptomov prehlada in za krepitev imunskega sistema bolj smiselno uživati drugače, kot pa z limono v čaju.

PREBERITE TUDI: Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi

Viri:
Mahan, L. K., Escott-Stump, S. in Raymond, J. L. (2012). Krause's food and the nutrition care process 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders.
Chambial, S. idr. (2013). Vitamin C Disease Prevention and Cure: An Overview. Indian J Clin Biochem. 2013 Oct; 28(4): 314–328.

Preberite še

view
Kako ohraniti izgubljeno telesno težo: Učinkoviti nasveti in strategije

Kako ohraniti izgubljeno telesno težo: Učinkoviti nasveti in strategije

Za mnoge je izguba odvečne telesne teže pogosto velik dosežek, ki pa se lahko hitro sprevrže v boj, ko gre za ohranjanje izgubljene teže. Ta članek, ki je namenjen vsem, ki iščete učinkovite...

Preberi več
view
Kaj so temelji dobre vadbe?

Kaj so temelji dobre vadbe?

Kaj so temelji dobre vadbe? Kakšni so prvi koraki? Katero vadbo izbrati in kolikrat tedensko? Kje sploh začeti? Skupinska vadba ali individualna vadba? Osebno trenerstvo?

Preberi več
view
Magnezij, inzulinska rezistenca in debelost

Magnezij, inzulinska rezistenca in debelost

Vsi smo verjetno že slišali za magnezij in njegove pozitivne učinke. Morda pa je malo manj znano, da lahko magnezij pripomore k izboljšanju občutljivosti na inzulin in preprečuje metabolni sindrom.

Preberi več