Alt

Biggest Loser Slovenija - Kaj se s tekmovalci zgodi po koncu oddaje in zakaj ni primerna

Biggest Loser Slovenija - Kaj se s tekmovalci zgodi po koncu oddaje in zakaj ni primerna

Glede na vso medijsko pozornost in popularnost oddaje Biggest Loser Slovenija, se mi je zdelo primerno, da niz prehranskih, vadbenih in zdravih nasvetov na blogu prekinemo in povem nekaj še na to temo.

Vse skupaj je podprto z raziskavami in ni zraslo na mojem zeljniku. Sam podajam le dejstva in interpretiram to, kar se vsi sprašujemo.

Tekmovalci po 14 tednih sodelovanja v oddaji dosežejo popolno preobrazbo in nekateri v tem času izgubijo tudi več kot 70kg! Seveda so takšne zgodbe zveneče in slike tekmovalcev PREJ – POTEM preplavljajo internet. Zanimivo pa je, kaj se zgodi POTEM – POTEM. Ko kamere ugasnejo in so tekmovalci prepuščeni sami sebi. Takrat je ohranjanje izgubljene teže težko, za veliko večino misija nemogoče. Poglejmo si nekaj dejstev in odgovorimo na nekaj vprašanj o praksi oddaje Biggest Loser.


Ryan Benson (pred oddajo, po oddaji in danes), zmagovalec oddaje v letu 2004, je izgubil 56kg, iz 150kg na 94kg. V 2017 je Ryan priznal, da je zelo hitro zdrsnil nazaj v stare navade in tehta toliko kot pred začetkom oddaje.

1. Zakaj oddaja in praksa trenerjev Biggest Loser Slovenija ni primerna

Če je oddaja etično in moralno primerna, ne bom komentiral. Z vidika pristopa k vadbi in prehrani pa lahko mirno rečem, da ni. Tukaj je le nekaj razlogov, zakaj ne:

  • Debelost in prekomerna telesna teža sta posledica prevelikega vnosa hrane ter dolgotrajne telesne neaktivnosti. Ravno zaradi telesne neaktivnosti se morajo takšni posamezniki postopoma navajati na vadbo in gibanje. Treningi in program morajo biti prilagojeni in individualizirani. Že vadba z lastno težo je na začetku lahko pretežka. Sklece, počepi, izpadni koraki in mnoge druge vaje, ki jih vsi poznamo in imamo za »osnovne«, so pretežke. Da ne govorimo o poskokih in teku. Tudi dober, treniran tekač ne bi uspel teči, če bi nase obesil dodatnih 80 kg maščobe (kolikor je nekateri tudi imajo). V oddaji pa smo bili priča teku z dodatnimi utežmi (poleg svoje prekomerne telesne teže) …


     
  • Naporni treningi so že na začetku terjali poškodbe tekmovalcev. Na spletni strani siol.net smo lahko brali članke (citiram):

» Si predstavljate, da že leta in leta niste bili v telovadnici in nato čez noč začnete naporne treninge? Bolečine v mišicah so seveda močne in povsem jasno je, da so treningi zato še bolj naporni in izčrpavajoči. Pri tekmovalcih so se tako že pojavile prve poškodbe. Eden izmed njih ima velike težave s kolenom, bolečine ga pri treningih močno ovirajo, a še naprej vztraja in se trudi po svojih najboljših močeh. Pri drugem so se pojavile hude bolečine v ramenih, zaradi velikih naporov se mu je pojavilo vnetje. A kljub poškodbam pri tekmovalcih ni popuščanja…«

Že tukaj lahko podvomimo in se vprašamo, čemu sta oddaja in hujšanje namenjena? Zagotovo ne izboljšanju počutja in zdravja tekmovalcev. Gre za šov. Kruha in iger. Če se vse odvija tekoče in počasi, ni zanimivo. Gledanost bi padla, jasno, razumem smisel resničnostnih šovov. Gledalci se morajo skozi stiske in zmage, solze in uspehe, poistovetiti s tekmovalci. Mora biti čustveno. Le tako bomo sedeli za televizorjem, gledali plačane reklame in vsak teden glasovali za svojega favorita. Vse lepo in prav, vendar je na kocki tako zdravje tekmovalcev kot tudi zdravje tistih, ki jih oddaja do te mere motivira, da sami pričnejo s podobnimi skrajnimi shujševalnimi ukrepi in programi.

  • Veliko je govora, da takšna oddaja ozavešča gledalce s prekomerno težo in jim morda vlije upanje, da če zmorejo tekmovalci, zmorejo tudi oni. Sam sem bil podobnega mnenja, dokler si nisem pogledal 2 epizodi. Netrenirani tekmovalci, ki bolehajo za hudo debelostjo morajo teči v klanec, dnevno trenirajo več ur, trenerji se derejo, tekmovalci jokajo, bruhajo in so vsako minuto na robu tega, da jim koleno pogleda ven na drugi strani noge. Dvomim, da to kogarkoli motivira, da bi vstal s kavča. Sam bi si mislil, če je to potrebno da shujšam, »draga, prosim, podaj mi tisto skledo čipsa in daljinec, da najdem kakšen dober film.«
     

Na drugi strani pa sem priča nerealnim pričakovanjem, ki jih ljudje imajo, ko pričnejo s hujšanjem. Ob prijavi na Shujševalni program, ki ga nudi naša Športna Klinika, si želijo hitre in velike izgube kilogramov. Verjetno pišejo z mislijo, da če lahko Metka v oddaji izgubi 15 kg v mesecu dni, lahko tudi jaz 10!


Erik Chopin, zmagovalec sezone leta 2006, je v času snemanja izgubil kar 97kg! Leta 2009 je v oddaji Oprah priznal, da je nazaj pridobil kar 79 izgubljenih kilogramov.

  • Priča smo tudi dehidraciji tekmovalcev pred tehtanjem. Tekmovalci s pomočjo savne izgubljajo vodo iz telesa, ki je s pijačo ne nadomeščajo. Kvečjemu obratno, namensko dlje časa ne pijejo tekočine in ne jedo, da vaga pokaže manj od dejanske teže posameznika.
     

2. Kaj je zgodi s tekmovalci po končani oddaji?

Velika večina težo pridobi nazaj. Težko je razložiti zakaj, če prej ne prežvečimo malo teorije.

Telo se ekstremnega oz. prehitrega hujšanja brani tako, da zniža svoj metabolizem v mirovanju. Na kratko, metabolizem v mirovanju je količina energije, ki jo telo potrebuje za svoje osnovno delovanje in svoj obstoj. Večji kot je metabolizem v mirovanju, več kalorij posameznik porabi dnevno, več lahko poje in lažje lahko shujša. Na drugi strani pa, manjši kot je metabolizem, manj kalorij posameznik porablja, manj lahko poje in težje shujša.

Najlažje je, če metabolizem primerjamo s pečjo. Vsak človek ima v sebi peč, ki dela različno hitro in močno. Bolj kot dela, več pokurimo, kar je pri hujšanju in ohranjanju postave pomembno, kajne? Če pa naša peč dela bolj počasi, kuri manj in zato moramo pojesti manj hrane, hkrati pa počasneje hujšamo.

Naši obrambni mehanizmi pa so takšni, da se, če uporabljamo ekstremne diete in pojemo zelo malo, naše peči zmanjšajo in upočasnijo. S tem se telo brani, saj misli, da imamo premalo hrane in tako varčuje z energijo ter kuri manj.

V primeru Biggest Loser se dogaja ravno to. Zaradi ekstremnega hujšanja se metabolizem upočasni in se ne dvigne več na raven, ki so jo imeli na začetku. Tekmovalci tako pridobijo izgubljeno težo nazaj.

Biggest Loser Slovenija - Kaj se zgodi s tekmovalci po koncu oddaje in zakaj ni primerna
Ali Vincent, prva ženska zmagovalka showa, je izgubila kar 51kg, iz 106kg na le 55kg! Dolga leta se je borila, nato pa na Facebooku leta 2016 v joku priznala, da ponovno tehta več kot 90kg.

Oddaja Bigest Loser v tujini poteka že od leta 2004, zato obstaja ogromno raziskav in ugotovitev, kaj takšno hujšanje in izguba teže prinese. V raziskavi, objavljeni leta 2016, so merili 16 tekmovalcev pred samim začetkom oddaje, po koncu oddaje in po 6 letih. Tukaj so meritve njihove telesne teže, mišične mase in metabolizma v mirovanju (MVM):

 

»po domače«

Pred oddajo

Po koncu oddaje

6 let po koncu oddaje

Telesna teža (v kg)

 

148,9 kg

90,6 kg

131,6 kg

Pusta telesna masa (v kg)

Teža telesa brez maščobe

75,5 kg

64,4 kg

70,2 kg

Izmerjeni metabolizem v mirovanju

Koliko je peč tekmovalcev kurila…

2607 kCal

1996 kCal

1903kCal

Predvideni metabolizem v mirovanju

Koliko bi njihova peč morala kuriti…

2577 kCal

2272 kCal

2403 kCal

Metabolična adaptacija

 

Razlika med zgornjima vrednostima…

+29 kCal

-275 kCal

-499 kCal

Če na hitro interpretiramo tabelo … Tekmovalci so na začetku v mirovanju porabljali več kalorij, kot je bilo predvideno (tako kot pri hujšanju, se tudi pri prevelikem vnosu hrane telo brani in poviša porabo kalorij dnevno, da se ne bi redili v nedogled). Po koncu oddaje se jim je metabolizem zmanjšal za kar 600 kalorij, celo 275 kalorij pod vrednost, ki so jo predvideli. Kar pa je še bolj zanimivo, metabolizem si nikoli ni opomogel. Tudi po 6 letih po oddaji, ko so se vrnili na 90 % svoje stare teže, metabolizem ni le ostal nizek, temveč je padel še nižje. Kar 700 kCal nižji od tistega pred samo oddajo in 499 kCal nižji, kot bi moral biti.

biggest loser slovenija - kaj se zgodi s tekmovalci po koncu oddaje in zakaj ni primerna
Danny Cahill, zmagovalec sezone leta 2009, je izgubil rekordnih 108kg, s 195kg na 87kg. Danny je leta 2016 tehtal 133 kilogramov. Reviji The New York Times je povedal, da za ohranjanje trenutne teže poje le 800kCal dnevno.


BIGGEST LOSER SLOVENIJA - kaj se zgodi s tekmovalci po koncu oddaje in zakaj ni primerna
Matt Hoover, zmagovalec showa leta 2005, je izgubil 67kg, iz 154kg na 83kg. Matt se danes izogiba socialnih omrežij in trenutna teža ni znana. Tretja slika je iz leta 2010, ko je tehtal 108kg.

Vsi bivši tekmovalci bi tako morali jesti zelo malo hrane in še vedno trdo trenirati vsak dan. To pa je seveda nemogoče. V času snemanja so zaprti v hiši s telovadnico, bazenom in kamerami, ki jih spremljajo 24/7. Doma ni kamer in nihče ne gleda, če vzamemo iz hladilnika sendvič. Tudi časa za 3-urne vadbe ni, ob službi, otrocih in drugih obveznostih.

Zaključek

S člankom sem želel odgovoriti na nekaj vprašanj in morda ustvariti protiutež napačni sliki o hujšanju, ki jo prikazuje oddaja Biggest Loser Slovenija. Seveda se blog Športne Klinike z medijsko izpostavljenostjo televizijskega resničnostnega šova ne more primerjati, pa vseeno, če do sedaj še nihče ni nič napisal na to temo, je to že naša poklicna obveza.

Več o pravilnem in primernem hujšanju si lahko preberete v našem blogu: Hujšanje in kako shujšati.

Vsa vprašanja pa lahko pišete na info@sportnaklinika.si ali pa preko spletnega obrazca.

Avtor: Jan Veleušič, kineziolog

Viri

Slika vir: Youtube, Pridobljeno dne 5.6. iz: https:// youtu.be/7hgC_L5IkgU
White, T. (2018) Did they gain it all back? See what past winners of ‘The Biggest Loser’ look like today. Pridobljeno dne 4.6.2018 iz: www. intouchweekly.com/posts/biggest-loser-now-135189/photos/danny-cahill-today-257160#photo-anchor
Fothergill, E. in drugi. (2016). Persistent Metabolic Adaptation 6 Years After “The Biggest Loser” Competition. Obesity. 2016:24: 1612-1619.
Ravussin, E. in Ryan, D.H. (2016). Energy expenditure and weight control: Is the biggest loser the best loser? Obesity. 2016 July: Volume 24:8.
Naporni treningi že povzročajo prve poškodbe. Pridobljeno dne 4.6. iz: https://siol. net/planet-tv/the-biggest-loser-slovenija/naporni-treningi-ze-povzrocajo-prve-poskodbe-450911

Preberite še