
Katera hrana znižuje holesterol?

Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki vsebujejo vodotopne vlaknine. Naj jih nekaj naštejemo:
- jabolka,
- slive,
- pomaranče,
- korenje,
- rž,
- fižol,
- rjavi riž in
- grah.
Na drugi strani pa živila z vlakninami, ki niso topna v vodi na holesterol vpliva nimajo. Med te spadajo npr. pšenični otrobi.
Naj omenimo še, da je pri ohranjanju zdravja in nizkega holesterola pomembna tudi primerna telesna vadba. Tudi ta učinkovito in dokazano znižuje holesterol. Da bi zvedli več o vadbah Športne Klinike nam pišite na info@sportnaklinika.si ali pa preko kontaktnega obrazca TUKAJ.
Viri:
McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy, and Human Performance, Eighth Edition. Baltimore: Wolters Kluwer Health.

- Prehrana
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?
Glikemični indeks določata dva polisaharida: amiloza in amilopektin. To sta polisaharida, ki namreč določata, kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor. Kdaj imajo testenine visok...
Preberi več
- Prehrana
Sok rdeče pese - naravni doping
Rdeča pesa dobiva vse več pozornosti v svetu vzdržljivostnih športov. Rdeča pesa ima visoko vsebnost nitratov in zviša raven dušikovega oksida, kar bi lahko prineslo tako akutne kot trajne...
Preberi več
- Prehrana
Tudi krompir je lahko naš prijatelj
Tudi krompir je lahko naš "prijatelj" med hujšanjem in izgubljanjem maščobe, le pripraviti ga moramo pravilno. Krompir skuhamo in ga ohladimo. Ohlajen krompir ima nižji glikemični indeks.
Preberi več