Alt

Katera hrana znižuje holesterol?

Katera hrana znižuje holesterol?

Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki vsebujejo vodotopne vlaknine. Naj jih nekaj naštejemo:

  • jabolka,
  • slive,
  • pomaranče,
  • korenje,
  • rž,
  • fižol,
  • rjavi riž in
  • grah.

Na drugi strani pa živila z vlakninami, ki niso topna v vodi na holesterol vpliva nimajo. Med te spadajo npr. pšenični otrobi.

Naj omenimo še, da je pri ohranjanju zdravja in nizkega holesterola pomembna tudi primerna telesna vadba. Tudi ta učinkovito in dokazano znižuje holesterol. Da bi zvedli več o vadbah Športne Klinike nam pišite na info@sportnaklinika.si ali pa preko kontaktnega obrazca TUKAJ.

Viri:
McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy, and Human Performance, Eighth Edition. Baltimore: Wolters Kluwer Health.

Preberite še

view
Makrohranila

Makrohranila

V tem članku si bomo na kratko pogledali, kaj so makrohranila in jih v kasnejših člankih tudi podrobneje opisali. Poznavanje makrohranil je ključnega pomena, če želimo jesti zdravo in smiselno.

Preberi več
view
Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Moka nastane iz žita, pa naj bo to pšenično, rženo ali pirino zrnje. Zrnje zmeljejo in nastane moka. V kolikor zmeljejo celotno zrno, je moka polnozrnata. Če lupino odstranijo in meljejo zgolj...

Preberi več
view
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Glikemični indeks določata dva polisaharida: amiloza in amilopektin. To sta polisaharida, ki namreč določata, kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor. Kdaj imajo testenine visok...

Preberi več