Alt

Makrohranila

Makrohranila

V tem članku si bomo na kratko pogledali, kaj so makrohranila in jih v kasnejših člankih tudi podrobneje opisali. Poznavanje makrohranil je ključnega pomena, če želimo jesti zdravo in smiselno.

Makrohranila so spojine, ki jih v telo vnašamo v razmeroma velikih količinah (v gramih), služijo nam kot vir energije ter imajo druge pomembne funkcije. Med makrohranila uvrščamo beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate:

  • maščobe imajo najvišjo energijsko vrednost - 1 g maščob sprosti 9 kCal energije (37 kJ),
  • en gram beljakovin sprosti 4 kCal (17 kJ) in
  • en gram ogljikovih hidratov sprosti prav tako 4 kcal. Kaj to pomeni? Preprosto povedano, porabiti moramo 4 kCal, da lahko rečemo, da samo pokurili 1 gram ogljikovih hidratov.

Pomembno je, da uživamo vsa tri makrohranila in imamo prehrano čim bolj raznovrstno. Kakšno pa je idealno razmerje makrohranil, je večno vprašanje, na katerega še danes strokovnjaki niso uspeli odgovoriti.

Več o posameznih makrohranilih si preberite na spodnjih povezavah:

Vir:
Makrohranila. Odprta platforma za klinično prehrano. Pridobljeno 7.3.2018 iz http://www.opkp.si/sl_SI/cms/pomoc/pomoc-pri-delu-z-opkp/makrohranila

Preverite še: Shujševalni program

Preberite še

view
Kofein pred vadbo lahko poveča kurjenje maščob

Kofein pred vadbo lahko poveča kurjenje maščob

Uživanje kofeina pred vadbo lahko poveča porabo maščob med vadbo nizke do srednje intenzivnosti, ter ohranja glikogen. Poleg tega kofein izboljša tako dolgotrajno kot kratkotrajno vzdržljivost,...

Preberi več
view
Borovničev cheesecake

RECEPT: Borovničev cheesecake

Pripravite si popolno sladico brez peke s tem preprostim in okusnim receptom za borovničev cheesecake. Zdrobljeni piškoti, gladka beljakovinska krema in sladek borovničev preliv se združijo v...

Preberi več
view
Bučni piškoti

RECEPT: Bučni piškoti

Bučna sezona je že tukaj in nič ne more premagati vonja in okusa bučnih dobrot. Bučni piškoti imajo nekoliko bolj gosto teksturo (kar je tipično za bučna peciva), vendar so zaradi ovsa še vedno...

Preberi več