
Jajce na dan prepreči kap?

Jajca smo še ne dolgo nazaj metali v isti koš skupaj s holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi. Navsezadnje ima eno jajce 90 kcal, od tega kar 70% predstavljajo maščobe.
A jajca le niso tako slaba, kot si morda mislimo.
Z letom 2018 imamo novo študijo, objavljeno v reviji Heart, ki dokazuje, da jajca pozitivno vplivajo na naše srce in ožilje.
Eno jajce na dan lahko prepreči nastanek kardiovaskularnih bolezni.
V omenjeni študiji so raziskovalci ugotovili, da je pri ljudeh, ki pojedo eno jajce na dan, kar 18% manj možnosti za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 28% manj možnosti za nastanek kapi v primerjavi z ljudmi, ki jajc niso jedli.
V študijo je bilo vključenih kar 400.000 odraslih, starih od 30 do 79 let. Izvedena je bila na Kitajskem, trajala pa kar 9 let. Obsežnost študije in njeni rezultati podrejo še zadnje mite o škodljivosti jajc in holesterola v njih.
Vir: Qin, C. in ostali (2018). Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Heart. 2018 May 21. pii: heartjnl-2017-312651

- Prehrana
Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?
Moka nastane iz žita, pa naj bo to pšenično, rženo ali pirino zrnje. Zrnje zmeljejo in nastane moka. V kolikor zmeljejo celotno zrno, je moka polnozrnata. Če lupino odstranijo in meljejo zgolj...
Preberi več
- Hujšanje
- Prehrana
- Recept
RECEPT: Piščanec z medom in sojino omako
Če si želite okusne in preproste jedi, ki vas bo navdušila, potem poskusite ta preprost recept za piščanca z medom v sojini omaki. To je popoln obrok za vse, ki radi jedo dobro hrano, a nimajo...
Preberi več
- Hujšanje
- Prehrana
- Recept
RECEPT: Bučni piškoti
Bučna sezona je že tukaj in nič ne more premagati vonja in okusa bučnih dobrot. Bučni piškoti imajo nekoliko bolj gosto teksturo (kar je tipično za bučna peciva), vendar so zaradi ovsa še vedno...
Preberi več