Alt

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim encimom. Torej, bolj kot je živilo mleto, večji bo glikemični indeks.

Poleg tega pa na velikost GI vpliva tudi prisotnost beljakovin in vlaknin. Prisotnost glutena v testeninah, na primer, upočasni absorpcijo glukoze. Enako je z vlakninami. Torej, več kot je beljakovin in vlaknin v škrobnatih živilih, manjši je glikemični indeks.


Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Preberite še

view
Katera hrana znižuje holesterol?

Katera hrana znižuje holesterol?

Veste katera hrana znižuje holesterol? Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki...

Preberi več
view
Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi) ter jih razvrsti v tri skupine (nizek,...

Preberi več
view
Kofein pred vadbo lahko poveča kurjenje maščob

Kofein pred vadbo lahko poveča kurjenje maščob

Uživanje kofeina pred vadbo lahko poveča porabo maščob med vadbo nizke do srednje intenzivnosti, ter ohranja glikogen. Poleg tega kofein izboljša tako dolgotrajno kot kratkotrajno vzdržljivost,...

Preberi več