Recept: Zdrava malica s fižolom in sirom

1 October, 2024
Čas branja: 2 min
Naslovna - RECEPT: Zdrava malica s fižolom in sirom

Kazalo

    Uvod

    Speštan fižol s feta sirom je okusen in hranljiv obrok, ki združuje preproste sestavine v hitro pripravljen recept, primeren za vsakogar, ki želi uživati v zdravem prehranjevanju. Fižol je odličen vir vlaknin in beljakovin, medtem ko feta sir doda slan okus in bogastvo kalcija. Ta jed je idealna za vse, ki iščejo hitro rešitev za zdrav obrok, ne glede na to, ali ga postrežete kot glavno jed ali kot prilogo. Preprosta priprava omogoča, da v svojo prehrano vključite kakovostne sestavine brez velikih naporov.

    Prednosti speštanega fižola s feta sirom

    Speštan fižol s feta sirom je jed, ki prinaša številne koristi za zdravje in je idealna izbira za uravnotežen obrok:

    • Visoka vsebnost vlaknin: Fižol je bogat z vlakninami, ki spodbujajo zdravo prebavo in zagotavljajo daljši občutek sitosti.
    • Beljakovine iz feta sira: Feta sir je dober vir beljakovin, ki pomagajo pri obnovi mišic in uravnavanju apetita.
    • Antioksidanti iz rdeče pese: Dodatek rdeče pese prinaša dragocene antioksidante, ki podpirajo zdravje srca in ožilja.
    Zdrava malica s fižolom in sirom

    Sestavine

    Za pripravo speštanega fižola s feta sirom potrebujete:

    • 50 g feta sira – bogat vir beljakovin in kalcija.
    • 200 g belega fižola – dober vir vlaknin in rastlinskih beljakovin.
    • 100 g kuhane rdeče pese – bogata z antioksidanti in vitamini.
    • Mlada špinača – sveža zelena zelenjava, polna železa in vitaminov.
    • 1 strok česna – doda aromo in podpira imunski sistem.

    1 žlica oljčnega olja – zdrave maščobe, ki pripomorejo k boljši absorpciji hranil.

    Navodila za pripravo

    1. Praženje česna in fižola: Na srednjem ognju segrejte oljčno olje in na njem prepražite sesekljan strok česna, dokler ne zadiši. Dodajte beli fižol in po potrebi malce vode. Mešajte, dokler se fižol ne zmehča in se delno razpusti. Po želji lahko pustite nekaj grudic ali mešate do gladke mase. Začinite s soljo in poprom po okusu.
    2. Peka feta sira: Na vroči ponvi hitro popecite feta sir z obeh strani, dokler rahlo ne porjavi. Pazite, da ogenj ostane močan, da se sir popekne hitro, brez prekomernega topljenja.
    3. Sestavljanje obroka: Na krožnik najprej položite plast mlade špinače, nato speštan fižol in na vrh popecen feta sir. Za dekoracijo in dodatek hranilnosti dodajte narezano kuhano rdečo peso.

    Nasveti in variacije

    • Dodatek okusa: Za več arome in svežine dodajte sveže nasekljane zelišča, kot so peteršilj, drobnjak ali bazilika.
    • Zamenjava sestavin: Namesto feta sira lahko uporabite kozji sir ali mocarelo za drugačen okus.
    • Prilagoditev teksture: Če želite bolj gladko teksturo fižola, ga lahko zmešate s paličnim mešalnikom.
    Zdrava malica s fižolom in sirom

    Dober tek!

    Hranilne vrednosti

     KCALOH (g)MAŠČ. (g)BELJ.(g)SOL (mg)SLADKOR (g)
    50g feta sira Spar138112810
    200g belega fižola Cannellini2203011618002
    100g kuhane rdeče pese46100209
    mlada špinača20302651
    1 žlica oljčnega olja4005000
    1 strok česna410010
    SKUPAJ468451828186712

    Zadnje objave

    Naslovna - RECEPT Zdrava sladica

    RECEPT: Zdrava sladica

    Naslovna - RECEPT Zdrav piščančji gyros

    RECEPT: Zdrav piščančji gyros

    Naslovna - RECEPT Piščanec v sojini omaki z medom

    RECEPT: Piščanec v sojini omaki z medom

    Tedenska izobraževalna vsebina v vaš email

    Brezplačna izobraževalna vsebina

    Prijavite se na brezplačno tedensko izobraževanje, kjer vam bomo 1x tedensko poslali izobraževalne vsebine ali članke na temo zdravja in hujšanja.