Alt

Kdo smo kineziologi?

Kdo smo kineziologi?

Vsi, ki smo po končani izobrazbi pridobili naziv kineziolog, pa naj bo to končan dodiplomski ali podiplomski študij na Fakulteti za šport v Ljubljani ali na Fakulteti za vede o zdravju na Primorskem, se večkrat in še vedno srečujemo z ljudmi, ki nam postavijo vprašanje: »In kaj to sploh je kineziologija, je to veda o kinezih?« ali pa: »Aha, to je tisto ko se ukvarjate s psi, ta kinološka društva?«, »Kaj pa vi sploh počnete?« itd. Mislim, da je čas, da namenimo tej temi tudi članek in končno razčistimo, kdo kineziologi smo, kaj počnemo in kako vam lahko pomagamo.«

Je kineziologija veda o Kitajcih?

Kineziologija, na žalost ali pa na srečo, nima nobene veze s Kitajci. Kineziologija je veda o gibanju in proučuje telesno dejavnost ljudi ter njen vpliv na zdravje. Kineziolog, ki ta poklic opravlja (ja, to je poklic), je strokovnjak, ki načrtuje, organizira, izvaja in nadzoruje vadbo.

Kaj počnemo kineziologi?

Kineziologi izvajamo vadbe za zmanjševanje zdravstvenih tveganj povezanih s športno nedejavnostjo ter za izboljšanje splošnega zdravja in počutja. Vadbo vedno ustrezno prilagajamo posamezniku, še posebej če gre za posameznike po poškodbah ali s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. Načrtujemo in vodimo tudi programe promocije zdravega življenjskega sloga, izvajamo meritve in diagnostiko ter na osnovi predhodnega pogovora pripravljamo optimalne vadbene programe. Kineziolog dela na različnih športnih programih, namenjenim vsem starostnim skupinam. Prav tako smo s svojim znanjem lahko vključeni  v vrhunski šport, šport invalidov, športno rekreacijo, šport starejših in vadbo na delovnem mestu.

Torej ste kineziologi isto kot trenerji…

Mnogi potem ko jim na kratko razložimo kaj kineziologija je in kdo smo kineziologi odvrnejo »aja, ok, potem ste tako kot trenerji…«, ne, samo to tudi nismo. Kineziolog je lahko tudi trener, hkrati pa je mnogo več od tega. Še zdaleč pa nas ne gre enačiti z osebnimi trenerji, inštruktorji in vaditelji vodenih vadb. Z znanjem, ki smo ga pridobili skozi 3 letni ali 5 letni magistrski študij, smo usposobljeni za delo z ljudmi s posebnimi zdravstvenimi stanji in drugimi težavami. Z našim znanjem lahko pomagamo in svetujemo vsem, pa če tudi se zdi, da nobena vadba, program ali proces ni primeren. V tem primeru, smo edini usposobljeni za takšno delo. Vemo namreč, da je pri poplavi ponudbe trenerjev, vadb in športnih centrov težko vedeti, komu gre zaupati svoje zdravje.

Zdravje imamo le eno, vendar se na žalost tega ne zavedamo, dokler ni prepozno. S poznavanjem biomehanike, medicine športa, anatomije, fiziologije in psihologije vam z veseljem pomagamo na vaši poti k zdravemu, aktivnemu in kvalitetnemu življenju.

Avtor: Katja Plaskan, mag. kin.

Preberite še