Kazalo
Uvod
Speštan fižol s feta sirom je okusen in hranljiv obrok, ki združuje preproste sestavine v hitro pripravljen recept, primeren za vsakogar, ki želi uživati v zdravem prehranjevanju. Fižol je odličen vir vlaknin in beljakovin, medtem ko feta sir doda slan okus in bogastvo kalcija. Ta jed je idealna za vse, ki iščejo hitro rešitev za zdrav obrok, ne glede na to, ali ga postrežete kot glavno jed ali kot prilogo. Preprosta priprava omogoča, da v svojo prehrano vključite kakovostne sestavine brez velikih naporov.
Prednosti speštanega fižola s feta sirom
Speštan fižol s feta sirom je jed, ki prinaša številne koristi za zdravje in je idealna izbira za uravnotežen obrok:
- Visoka vsebnost vlaknin: Fižol je bogat z vlakninami, ki spodbujajo zdravo prebavo in zagotavljajo daljši občutek sitosti.
- Beljakovine iz feta sira: Feta sir je dober vir beljakovin, ki pomagajo pri obnovi mišic in uravnavanju apetita.
- Antioksidanti iz rdeče pese: Dodatek rdeče pese prinaša dragocene antioksidante, ki podpirajo zdravje srca in ožilja.
Sestavine
Za pripravo speštanega fižola s feta sirom potrebujete:
- 50 g feta sira – bogat vir beljakovin in kalcija.
- 200 g belega fižola – dober vir vlaknin in rastlinskih beljakovin.
- 100 g kuhane rdeče pese – bogata z antioksidanti in vitamini.
- Mlada špinača – sveža zelena zelenjava, polna železa in vitaminov.
- 1 strok česna – doda aromo in podpira imunski sistem.
1 žlica oljčnega olja – zdrave maščobe, ki pripomorejo k boljši absorpciji hranil.
Navodila za pripravo
- Praženje česna in fižola: Na srednjem ognju segrejte oljčno olje in na njem prepražite sesekljan strok česna, dokler ne zadiši. Dodajte beli fižol in po potrebi malce vode. Mešajte, dokler se fižol ne zmehča in se delno razpusti. Po želji lahko pustite nekaj grudic ali mešate do gladke mase. Začinite s soljo in poprom po okusu.
- Peka feta sira: Na vroči ponvi hitro popecite feta sir z obeh strani, dokler rahlo ne porjavi. Pazite, da ogenj ostane močan, da se sir popekne hitro, brez prekomernega topljenja.
- Sestavljanje obroka: Na krožnik najprej položite plast mlade špinače, nato speštan fižol in na vrh popecen feta sir. Za dekoracijo in dodatek hranilnosti dodajte narezano kuhano rdečo peso.
Nasveti in variacije
- Dodatek okusa: Za več arome in svežine dodajte sveže nasekljane zelišča, kot so peteršilj, drobnjak ali bazilika.
- Zamenjava sestavin: Namesto feta sira lahko uporabite kozji sir ali mocarelo za drugačen okus.
- Prilagoditev teksture: Če želite bolj gladko teksturo fižola, ga lahko zmešate s paličnim mešalnikom.
Dober tek!
Hranilne vrednosti
KCAL | OH (g) | MAŠČ. (g) | BELJ.(g) | SOL (mg) | SLADKOR (g) | |
---|---|---|---|---|---|---|
50g feta sira Spar | 138 | 1 | 12 | 8 | 1 | 0 |
200g belega fižola Cannellini | 220 | 30 | 1 | 16 | 1800 | 2 |
100g kuhane rdeče pese | 46 | 10 | 0 | 2 | 0 | 9 |
mlada špinača | 20 | 3 | 0 | 2 | 65 | 1 |
1 žlica oljčnega olja | 40 | 0 | 5 | 0 | 0 | 0 |
1 strok česna | 4 | 1 | 0 | 0 | 1 | 0 |
SKUPAJ | 468 | 45 | 18 | 28 | 1867 | 12 |