Kako podlaga po kateri hodimo vpliva na porabo kalorij in hujšanje?
Kako podlaga po kateri hodimo vpliva na porabo kalorij in hujšanje?

Prav ste prebrali. Podlaga po kateri hodimo, ko gremo na sprehod vpliva na količino pokurjenih oz. porabljenih kalorij. In ne malo, hoja po nekaterih podlagah porabo kalorij poveča za kar 3x v primerjavi s hojo po trdni cesti.

Razlika...

Ogledi: 260
Kako podlaga po kateri hodimo vpliva na porabo kalorij in hujšanje?
Kako podlaga po kateri hodimo vpliva na porabo kalorij in hujšanje?

Prav ste prebrali. Podlaga po kateri hodimo, ko gremo na sprehod vpliva na količino pokurjenih oz. porabljenih kalorij. In ne malo, hoja po nekaterih podlagah porabo kalorij poveča za kar 3x v primerjavi s hojo po trdni cesti.

Razlika med energijsko zahtevo med hojo po travi ali asfaltu je zanemarljiva. V nasprotju, hoja in sprehod po peščeni plaži ali mivki porabi skoraj 2x več kalorij kot hoja po trdni podlagi. Mehka mivka nam gibanje oteži in ustvari neravno, drsečo podlago zaradi katere so mečne mišice bolj aktivirane.

Hoja po mehkem snegu energijsko porabo poveča za kar 3x v primerjavi s hojo po cesti ali v fitnesu na tekaču.

Med tekačem v telovadnici in tekom na prostem razlike v porabljenih kalorijah ni.

Torej, vsi tisti, ki želite med hojo pokuriti še več maščob, se sprehodite po peščeni plaži ali po sveže zapadlem snegu!

Viri:
Semih, S.Y. in Feluni, T. (1998). A comparison of the endurance training responses to road and sand running in high school and college students. J Strength Cond Res, 1998; 12, 79.
Smolander, J. idr. (1989). Cardiorespiratory strain during walking in snow with boots of differing weights. Ergonomics, 1989; 32, 319.

Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?
Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?

V raziskavi, ki so jo opravili Weltman idr. (1992) so ugotovili, da ima največji vpliv na dvig rastnega hormona, anaerobna vadba. Kar 24 ur po končani vadbi je bil rastni hormon povečan za kar 50%, medtem ko se pri vadbah nižje intenzivnosti,...

Ogledi: 100
Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?
Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?

V raziskavi, ki so jo opravili Weltman idr. (1992) so ugotovili, da ima največji vpliv na dvig rastnega hormona, anaerobna vadba. Kar 24 ur po končani vadbi je bil rastni hormon povečan za kar 50%, medtem ko se pri vadbah nižje intenzivnosti, količina rastnega hormona ni povečala.

Ugotovitve lahko tako obrnemo sebi v prid in z anaerobno vadbo med hujšanjem ohranjamo pusto telesno maso (mišice). Ravno tako, lahko s takšno vadbo kljubujemo naravnemu zniževanju rastnega hormona, ki ga opazimo pri staranju. Anaerobna vadba lahko tako tudi pri starostnikih ohranja pusto telesno maso.

Viri:
Weltman, A. et. Al. (1992). Training Intensity Affects Growth Hormone Release. J Appl Physiol, 1992; 72, 2188.

Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi
Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi

Ste kdaj imeli občutek, da vam je po napornem treningu padel imunski sistem ali pa ste celo zboleli? Daljši, intenzivnejši trening ali več treningov, lahko povzročijo prav to. Kar do 2 tedna po naporni in stresni vadbi imamo večjo možnost...

Ogledi: 130
Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi
Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi

Ste kdaj imeli občutek, da vam je po napornem treningu padel imunski sistem ali pa ste celo zboleli? Daljši, intenzivnejši trening ali več treningov, lahko povzročijo prav to. Kar do 2 tedna po naporni in stresni vadbi imamo večjo možnost okužbe dihal (nos, žrelo, sapnik). Vendar obstaja način, kako lahko to kljub hladnim zimskim dnem preprečimo. Beri dalje.

Načrtno povečan vnos vitamina C in vitamina E to lahko prepreči. Raziskave so pokazale da vnos omenjenih vitaminov skupaj z ogljikovimi hidrati pred, med in po vadbi okrepi naš imunski sistem in zmanjša možnost za vnetje zgornjih dihalnih poti.

Če te zanima kje najdemo največ vitamina C, si poglej tukaj: BLOG #3

Tukaj pa je naštetih nekaj živil, bogatih z vitaminom E:

  • olju pšeničnih kalčkov,
  • sončnih semenih,
  • mandljih,
  • lešnikih,
  • arašidih,
  • avokadu

 

Viri:
Jeng, K.C.G. idr. (1996). Supplementation with vitamins C and E enhances cytokine production by peripheral blood mononuclear cells in healthy adults. Am J Clin Nutr, 1996; 64, 960.
Nehlsen-Cannarella, S. idr. (1997). Carbohydrate and cytokine response to 2.5 hr of running. J Appl Physiol, 1997; 82, 1662.
Nieman, D.C. idr. (1997). Carbohydrate supplementation affects blood granulocyte and monocyte trafficking but not function following 2.5 hours of running. Am J Clin Nutr, 1997; 66, 153.
Nieman, D.C. idr. (2011). Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit individuals. Br J Sports Med, 2011; 45, 987.
Weidner, T.G. idr. (1998). The effect of exercise training on the severity and duration of viral upper respiratory illness. Med Sci Sports Exerc, 1998; 30, 1578.
Arnarson, A. (24.5.2017). 20 Foods That Are High in Vitamin E. Authority Nutrition. Pridobljeno iz https://authoritynutrition.com/foods-high-in-vitamin-e/

Katera hrana znižuje glikemični indeks?
Katera hrana znižuje glikemični indeks?

Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki vsebujejo vodotopne vlaknine. Naj jih nekaj naštejemo:

...

Ogledi: 300
Katera hrana znižuje glikemični indeks?
Katera hrana znižuje glikemični indeks?

Vnos živil z določeno vrsto vlaknin zniža celokupni holesterol, tako da zniža LDL (slab) holesterol (na HDL vpliva nima). Posebno učinkovita so živila, ki vsebujejo vodotopne vlaknine. Naj jih nekaj naštejemo:

Jabolka, slive, pomaranče, korenje, rž, fižol, rjavi riž in grah.

Na drugi strani pa živila z vlakninami, ki niso topna v vodi na holesterol vpliva nimajo. Med te spadajo npr. pšenični otrobi.

Viri:
McArdle, W.D., Katch, F.I. in Katch, V.L. (2015). Exercise Physiology: Nutrition, Energy, and Human Performance, Eighth Edition. Baltimore: Wolters Kluwer Health.

Zrelost sadja
Zrelost sadja

Bolj kot je sadje zrelo, večji je glikemični indeks. To smo že pisali v blogu #5. Če je sadje manj zrelo, bolj zeleno, kislo, manjši je GI in obratno. Bolj zrelo, sladko sajde ima GI večji. To pa ne velja zgolj za sadje. Tudi...

Ogledi: 120
Zrelost sadja
Zrelost sadja

Bolj kot je sadje zrelo, večji je glikemični indeks. To smo že pisali v blogu #5. Če je sadje manj zrelo, bolj zeleno, kislo, manjši je GI in obratno. Bolj zrelo, sladko sajde ima GI večji. To pa ne velja zgolj za sadje. Tudi krompir, če ga imamo več mesecev hranjenega, ima večji GI kot pa tisti, ki je bil sveže nabran.

Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Glikemični indeks določata dva polisaharida; amiloza in amilopektin. Te dva namreč določata kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor. Dlje časa, ko kuhamo testenine ali pa jih celo prekuhamo, bolj lepljive postanejo! Razmerje...

Ogledi: 170
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?

Glikemični indeks določata dva polisaharida; amiloza in amilopektin. Te dva namreč določata kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor. Dlje časa, ko kuhamo testenine ali pa jih celo prekuhamo, bolj lepljive postanejo! Razmerje med amilozo in amilopektinom se spremeni in njihov glikemični indeks se poveča - veliko hitreje dvignejo naš krvni sladkor.
Če pa so pripravljene ''al dente'' oz. ravno prav, da ko jih pregriznemo niso še surove v sredini, temveč ravno prav čvrste, pa je glikemični indeks manjši za kar 25%.
Enako je tudi pri ostalih živilih. Na primer, surovo korenje ima GI 20, medtem ko ga ima kuhano kar 50. Pečen krompir pa ima večji GI kot kuhan.

Če skrajšamo in poenostavimo, prekuhana in bolj lepljive se nam bodo bolj verjetno ''nalepile'' kot maščobne obloge, kot pa ravno prav kuhane.:)

Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim encimom. Torej, bolj kot je živilo mleto, večji...

Ogledi: 130
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim encimom. Torej, bolj kot je živilo mleto, večji bo glikemični indeks.

Poleg tega pa na velikost GI vpliva tudi prisotnost beljakovin in vlaknin. Prisotnost glutena v testeninah, na primer, upočasni absorpcijo glukoze. Enako je z vlakninami. Torej, več kot je beljakovin in vlaknin v škrobnatih živilih, manjši je glikemični indeks.

Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Je hladna hrana res nezdrava?
Je hladna hrana res nezdrava?

Velikost glikemičnega indeksa posameznega živila ni odvisno zgolj od vrste ogljikovega hidrata in količine makrohranil. Upoštevati je potrebno tudi nekaj drugih faktorjev, na katere lahko tudi sami vplivamo. Pa si poglejmo:

Je...

Ogledi: 210
Je hladna hrana res nezdrava?
Je hladna hrana res nezdrava?

Velikost glikemičnega indeksa posameznega živila ni odvisno zgolj od vrste ogljikovega hidrata in količine makrohranil. Upoštevati je potrebno tudi nekaj drugih faktorjev, na katere lahko tudi sami vplivamo. Pa si poglejmo:

Je hladna hrana res nezdrava?

Takoj ko je kuhano ali pečeno, moramo že biti za mizo in jesti! Če slučajno med kuhanjem in zaužitjem mine kakšna ura, moramo obrok nujno pogreti! Pa je to vse res? Je hladna hrana res nezdrava?
Iz gurmanskega vidika je morda topel obrok in sveže pripravljena hrana res boljša izbira. Pa vendar ko govorimo o škrobu, glikemičnem indeksu in krvnem sladkorju, temu ni tako.

Hladna škrobnata živila (krompir, testenine, riž,..) manj dvignejo krvni sladkor in se ne nalagajo v obliki odvečne maščobe! Poglejmo zakaj...

Ko na primer skuhamo krompir, med procesom t.i. gelatinizacije škrob razpade, zaradi česar se kasneje lažje presnavlja. Če pa krompir pustimo, da se ohladi, se začne škrob strjevati in se spremeni v ''odporen škrob'', ki je odporen na prebavo. Sestava takšnega škroba je podobna sestavi vlaknin, zato pomaga uravnavati delovanje debelega črevesa. Krvni sladkor se tako manj dvigne in posledično manj naloži v obliki maščobe. Enako velja za testenine, riž in druga škrobnata živila!

Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pd

Glikemični indeks
Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi). Glikemični indeks razvršča živila v 3 skupine – nizek, srednji in visoki GI.
Ko na...

Ogledi: 200
Glikemični indeks
Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi). Glikemični indeks razvršča živila v 3 skupine – nizek, srednji in visoki GI.
Ko na primer zaužijemo košček torte ali pa košček polnozrnatega kruha, vsak drugače vplivata na porast sladkorja v krvi (prehiter dvig sladkorja v krvi = nalaganje maščob). Vsa sladka živila imajo seveda visok glikemični indeks, kar pomeni, da povzročijo nalaganje maščob. Za sladkarije smo vsi že vedeli da niso dobre, nič novega.

Torej, kako obrniti GI sebi v prid in znjim hujšati?

Vedno se moramo nagibati k živilom z nižjim glikemičnim indeksom (pod 40), pa tudi tistih s srednjim (do 60), se nam ni potrebno popolnoma izogibati.  Živila z večjim glikemičnim indeksom po navadi zauživamo zgolj po intenzivnem treningu ali športnem nastopu. Pa še tega naj se poslužujejo le vrhunski športniki, ostali bomo več odnesli od živil s srednjim GI.

TABELO Z ŽIVILI SI LAHKO PRENESETE TUKAJ:
Glikemični indeks živil

Viri:
http://www.montignac.com/en/the-glycemic-index-concept/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Neaktivni suhi in srčne bolezni
Neaktivni suhi in srčne bolezni

Ugotovitve kažejo, da telesna sestava, kilogrami in količina maščobe niso edini kazalec verjetnosti srčno žilnih bolezni. V raziskavi so Crump in ostali (2017) prišli do zaključkov, da imajo suhi in neaktivni 18-letniki enako možnost za srčno...

Ogledi: 140
Neaktivni suhi in srčne bolezni
Neaktivni suhi in srčne bolezni

Ugotovitve kažejo, da telesna sestava, kilogrami in količina maščobe niso edini kazalec verjetnosti srčno žilnih bolezni. V raziskavi so Crump in ostali (2017) prišli do zaključkov, da imajo suhi in neaktivni 18-letniki enako možnost za srčno žilne bolezni v kasnejši starosti, kot njihovi debeli sovrstniki.

Ugotovili so namreč, da je slabša vzdržljivost in aerobna sposobnost krivec za približno enako številno kardiovaskularnih bolezni, tako med suhimi, kot prekomerno težkimi najstniki. Preventivni ukrepi bi tako morali biti ne le nadzor telesne teže, temveč telesna vadba.

 

Zbrcaj svojega neaktivnega prijatelja in mu pošlji ta članek :)

 

Če bi radi vadili z nami oz. potrebujete nasvet, nam pišite TUKAJ.

 

Viri:

Crump, C., Sundquist, J., Winkleby, M.A. and Sundquist, K. (2017). Interactive effects of obesity and physical fitness on risk of ischemic heart disease. Int J Obes (Lond). 2017 Feb;41(2):255-261. doi: 10.1038/ijo.2016.209.

Raztezanje in "muskelfiber"
Raztezanje in "muskelfiber"

Ne, raztezanje po vadbi ne vpliva na zmanjšanje t.i. "musklfibra" dan ali dva po treningu.

Raziskava je pokazala da statično ali PNF raztezanje mišic pred, med ali po vadbi ne vpliva na "muskelfiber" po vadbi oz. v nekaterih primerih...

Ogledi: 340
Raztezanje in "muskelfiber"
Raztezanje in "muskelfiber"

Ne, raztezanje po vadbi ne vpliva na zmanjšanje t.i. "musklfibra" dan ali dva po treningu.

Raziskava je pokazala da statično ali PNF raztezanje mišic pred, med ali po vadbi ne vpliva na "muskelfiber" po vadbi oz. v nekaterih primerih bolečino celo poslabša (PNF raztezanje zaradi dodatne bremenitve že tako utrujenih in poškodovanih mišic).

Raztezanje mišic po vadbi tako ne preprečuje bolečine, ki jo čutimo dan ali dva po vadbi. Bolečino lahko preprečimo zgolj s tem, da počasi in primerno stopnjujemo intenzivnost in količino vadbe oz. treninga.

 

Vir:

McGrath, R.P., Whitehead, J.R. in Caine, D.J. (2014). The Effects of Proprioceptive Neuromuscular Facilitation Stretching on Post-Exercise Delayed Onset Muscle Soreness in Young Adults. Int J Exerc Sci. 2014 Jan 1;7(1):14-21.

Herbert, R.D., Noronha, M. in Kamper, S.J. (2011). Stretching to prevent or reduce muscle soreness after exercise. Cochrane Database Syst Rev. 2001 Jul 6;(7):CD004577. doi: 10.1002/14651858.CD004577.pub3.

Tudi krompir je lahko naš prijatelj
Tudi krompir je lahko naš prijatelj

Tudi krompir je lahko naš "prijatelj" med hujšanjem in izgubljanjem maščobe, le pripraviti ga moramo pravilno. Krompir skuhamo in ga ohladimo. Ohlajen krompir ima nižji glikemični indeks (krvni sladkor se po zaužitju dvigne manj kot običajno...

Ogledi: 4400
Tudi krompir je lahko naš prijatelj
Tudi krompir je lahko naš prijatelj

Tudi krompir je lahko naš "prijatelj" med hujšanjem in izgubljanjem maščobe, le pripraviti ga moramo pravilno. Krompir skuhamo in ga ohladimo. Ohlajen krompir ima nižji glikemični indeks (krvni sladkor se po zaužitju dvigne manj kot običajno). Če po tem dodamo še kis, akutni glikemični indeks še dodatno znižamo in sprosti se manj inzulina. Po domače, "mrzel", kuhan krompir z dodanim kisom nas ne bo redil.

Pripravite si hladno krompirjevo solato z veliko kisa :)

 

Vir: Leeman, M., Ostman, E. in Björck, I. (2005). Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Nov;59(11):1266-71.

Vadba na tešče

Vadba na tešče je zaželena, če je vaš cilj izguba telesne maščobe.

Treniranje zjutraj, pred zajtrkom ali po obroku brez ogljikovih hidratov, dodatno stimulira celice, da energijo pridobivajo iz maščobe in ne glikogena (mišične energije...

Ogledi: 830
Vadba na tešče
Vadba na tešče

Vadba na tešče je zaželena, če je vaš cilj izguba telesne maščobe.

Treniranje zjutraj, pred zajtrkom ali po obroku brez ogljikovih hidratov, dodatno stimulira celice, da energijo pridobivajo iz maščobe in ne glikogena (mišične energije). Enako velja, če pred vadbo jemo obrok bogat z maščobami in brez ogljikovih hidratov.

Takšna vadba povzroči, da se telo adaptira in prične bolj učinkovito porabljati maščobo tudi po koncu treninga in pri drugih, vsakodnevnih opravilih.

Za kar največji učinek in izgubo maščobe, predlagamo, naj bo vadba nižje do srednje intenzivnosti (do okoli 70% VO2max).

 

Vir: Van Proeyen, K., Szlufcik, K., Nielens, H., Ramaekers, M. in Hespel, P. (2011). Beneficial metabolic adaptations due to endurance exercise training in the fasted state. J Appl Physiol. 2011 Jan;110(1):236-45. doi: 10.1152/japplphysiol.00907.2010.

Kakšne banane izbrati v trgovini?

Veste katere banane so bolj primerne za vas? Bolj zrele/rumene ali manj zrele/zelene? Izbira je odvisna od vaših ciljev in želja!

Rumene banane vsebujejo več sladkorja! Bolj kot so zrele, več sladkorja vsebujejo. Zaradi tega, so boljša...

Ogledi: 2590
Kakšne banane izbrati v trgovini?

Veste katere banane so bolj primerne za vas? Bolj zrele/rumene ali manj zrele/zelene? Izbira je odvisna od vaših ciljev in želja!

Rumene banane vsebujejo več sladkorja! Bolj kot so zrele, več sladkorja vsebujejo. Zaradi tega, so boljša izbira za vse tiste, ki želijo nadomestiti izgubljeno energijo po treningu, saj bo krvni sladkor hitreje narastel ob zaužitju takšne banane.

Zelene, manj zrele banane, pa vsebujejo ogljikove hidrate, katere naše telo težje prebavlja! Vsebnost naravnih sladkorjev je manjša in posledično takšne banane manj dvignejo nivo krvnega sladkorja. Zaradi tega, so bolj primerne za tiste, ki želijo izgubiti telesno težo in se znebiti odvečne maščobe! :)

Viri:

Menezes, E.W., Tadini, C.C., Tribes, T.B., Zuleta, A., Binaghi, J., Pak, N., Vera, G., Dan, M.C., Bertolini, A.C., Cordenunsi, B.R. in Lajolo, F.M. (2011). Chemical composition and nutritional value of unripe banana flour (Musa acuminata, var. Nanicao). Plant Foods Hum Nutr. 2011 September; 66(3): 231-7.

Hermansen, K., Rasmussen, O., Gregersen, S. in Larsen, S. (1992). Influence of ripeness of banana on the blood glucose and insulin response in type 2 diabetic subjects. Diabet med. 1992 Oktober;9(8): 739-43.

Kaj določa koliko "kockic" imajo naše trebušne mišice?

Torej, kaj je tisto, kar določa ali imamo 4,5 ali 6-pack? Seveda, je za izražene trebušne mišice potrebno imeti minimalno maščobe na predelu trebuha, vendar to ni vse...

Naj sprva pojasnim, da kadar govorimo o izgledu trebušnih mišic,...

Ogledi: 2240
Kaj določa koliko "kockic" imajo naše trebušne mišice?

Torej, kaj je tisto, kar določa ali imamo 4,5 ali 6-pack? Seveda, je za izražene trebušne mišice potrebno imeti minimalno maščobe na predelu trebuha, vendar to ni vse...

Naj sprva pojasnim, da kadar govorimo o izgledu trebušnih mišic, največkrat mislimo na premo trebušno mišico ali rectus abdominis! Gre za mišico, ki poteka od prsnice in reber do sramne kosti. Mišico vzdolžno na levo in desno stran deli "linea alba" oz. bela črta, prečno pa jo delijo t.i. tetivne intersekcije.

Izraženost posameznih intersekcij določa število "kock" na našem trebuhu. Če so vse bolj izražene, lahko vidimo 6 ali celo 8 kock!
Intersekcije pa ne potekajo vedno ravno preko preme trebušne mišice, kar lahko povzroči videz asimetričnih trebušnih mišic.

P.S.: Izgled trebušnih mišic je v večji meri genetsko določen!

Viri:

Goldfinger, E. (1991). Human Anatomy for artists: the elements of form. Oxford: Oxford University Press.

http://www.patienthelp.org/wp-content/uploads/2013/08/Abs-Rectus-abdominis-muscle.jpg

V savni ne kurimo maščob!

Žal ne obstaja nič takega kot je shujševalno znojenje. Ure in ure sedenja v savni, poležavanje na soncu ali poletno treniranje v smučarskem kombinezonu, nam ne bo pomagalo prav nič na poti do izgube maščobe. Sicer je res, da bomo zaradi...

Ogledi: 790
V savni ne kurimo maščob!
V savni ne kurimo maščob!

Žal ne obstaja nič takega kot je shujševalno znojenje. Ure in ure sedenja v savni, poležavanje na soncu ali poletno treniranje v smučarskem kombinezonu, nam ne bo pomagalo prav nič na poti do izgube maščobe. Sicer je res, da bomo zaradi dehidracije- izguba vode iz telesa, izgubili morda kakšen kilogram na tehtnici, vendar bomo to pridobili nazaj isto sekundo, ko bomo spili kozarec vode ali soka. Telo namreč pri dehidraciji telesa izgubi telesne tekočine in s tem tudi zelo pomembne soli in minerale. Ravno zaradi tega, bomo samo bolj dehidrirani in posledično bolj žejni.

Nizko kalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo

V 6-mesečni raziskavi so Heilbronn in ostali (2006) ugotavljali kakšen je vpliv nizko kaloričnih diet na ljudi s prekomerno telesno težo (BMI 25-30). 

Ugotovili so da dlje časa trajajoče nizko kalorične diete znižujejo telesno...

Ogledi: 410
Nizko kalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo
Nizko kalorične diete podaljšujejo življenjsko dobo

V 6-mesečni raziskavi so Heilbronn in ostali (2006) ugotavljali kakšen je vpliv nizko kaloričnih diet na ljudi s prekomerno telesno težo (BMI 25-30). 

Ugotovili so da dlje časa trajajoče nizko kalorične diete znižujejo telesno temperaturo in raven inzulina v stanju na tešče, kar sta tudi biomarkerja dolgoživosti. Zaradi tega, znanstveniki verjamejo, da manj hrane na krožniku lahko pomeni daljšo življenjsko dobo.

Vir:
Heilbronn, L.K., de Jonge, L., DeLany, J.P., Larson-Meyer, D.E., Rood, J., Nguyen, T.,... Ravussin, E. (2006). Effect of 6-month calorie restriction on biomarkers of longevity, metabolic adaptation, and oxidative stress in overweight individuals: a randomized controlled trial. JAMA, 2006 Jun 7;295(21):1539-48.

Limona vs. paprika

Je limona res najboljši vir vitamina C?

Ne. Limona vsebuje kar nekaj (bolj natančno 53mg na 100g limon) askorbinske kisline, kar pa še zdaleč ni največ. To dokazuje tudi spodnja tabela živil s pripisano vsebnostjo vitamina C:

 ...

Ogledi: 580
Limona vs. paprika
Limona vs. paprika

Je limona res najboljši vir vitamina C?

Ne. Limona vsebuje kar nekaj (bolj natančno 53mg na 100g limon) askorbinske kisline, kar pa še zdaleč ni največ. To dokazuje tudi spodnja tabela živil s pripisano vsebnostjo vitamina C:

 

ŽIVILO

KOLIČINA (na 100g)

rumena in zelena paprika

177 - 183 mg

črni ribez

181 mg

ohrovt

120 mg

kivi

105 mg

brokoli

93 mg

koleraba

62 mg

pomaranče

59 mg

jagode

59 mg

limona

53 mg

ananas

48 mg

zelje

42 mg

grenivka

33 mg

 

Povzeto s strani: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search

Najverjetneje je prišlo do zmote zaradi predvidevanja, da bolj kot je nekaj kislo, več vsebuje vitamina C? Navsezadnje gre le za kislino, kajne?

Limona in ostali citrusi imajo veliko večjo vsebnost citronske kisline (do 8%), kot pa askorbinske- vitamina C. In narobe ju je enačiti. Citronska kislina sicer pravtako deluje kot antioksidant, vendar za nas ni esencialna in še zdaleč ni vitamin. Zaradi tega navsezadnje limona le ni najboljši vir vitamina C, temveč so paprike! To pa ni zadnji mit, ki ga bomo razbili o vitaminu C v tem blogu...

Viri:

Mahan, L. K., Escott-Stump, S., Raymond, J. L. (2012) Krause's food and the nutrition care process 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders.

Vam je všeč blog?

Kontaktirajte nas
Enter weight