Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Glikemični indeks
Glikemični indeks

Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi). Glikemični indeks razvršča živila v 3 skupine – nizek, srednji in visoki GI.
Ko na primer zaužijemo košček torte ali pa košček polnozrnatega kruha, vsak drugače vplivata na porast sladkorja v krvi (prehiter dvig sladkorja v krvi = nalaganje maščob). Vsa sladka živila imajo seveda visok glikemični indeks, kar pomeni, da povzročijo nalaganje maščob. Za sladkarije smo vsi že vedeli da niso dobre, nič novega.

Torej, kako obrniti GI sebi v prid in znjim hujšati?

Vedno se moramo nagibati k živilom z nižjim glikemičnim indeksom (pod 40), pa tudi tistih s srednjim (do 60), se nam ni potrebno popolnoma izogibati.  Živila z večjim glikemičnim indeksom po navadi zauživamo zgolj po intenzivnem treningu ali športnem nastopu. Pa še tega naj se poslužujejo le vrhunski športniki, ostali bomo več odnesli od živil s srednjim GI.

TABELO Z ŽIVILI SI LAHKO PRENESETE TUKAJ:
Glikemični indeks živil

Viri:
http://www.montignac.com/en/the-glycemic-index-concept/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Sorodne objave
Kako podlaga po kateri hodimo vpliva na porabo kalorij in hujšanje?
Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?
Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi
Katera hrana znižuje glikemični indeks?
Zrelost sadja
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila
Je hladna hrana res nezdrava?
Glikemični indeks
Neaktivni suhi in srčne bolezni
Raztezanje in "muskelfiber"
Tudi krompir je lahko naš prijatelj

Vam je všeč blog?

Kontaktirajte nas
Enter weight