Alt

Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Kaj je glikemični indeks in kako nam pomaga pri hujšanju?

Glikemični indeks (GI) razvršča vsa živila glede na dvig sladkorja v krvi po zaužitju. Vsa živila primerja z glukozo (zelo velik dvig sladkorja v krvi) ter jih razvrsti v tri skupine:

  • nizek
  • srednji in
  • visok GI.

Ko na primer zaužijemo košček torte ali pa košček polnozrnatega kruha, vsak drugače vplivata na porast sladkorja v krvi (prehiter dvig sladkorja v krvi = nalaganje maščob). Vsa sladka živila imajo seveda visok glikemični indeks, kar pomeni, da povzročijo nalaganje maščob. Vendar za sladkarije že vsi vemo, da niso dobre.

Kako obrniti glikemični indeks sebi v prid in z njim hujšati?

Vedno se moramo nagibati k živilom z nižjim glikemičnim indeksom (pod 40), pa tudi tistih s srednjim (do 60), se nam ni potrebno popolnoma izogibati.  Živila z večjim glikemičnim indeksom (med 60 in 100) ponavadi zaužijemo zgolj po intenzivnem treningu ali športnem nastopu. Pa še tega naj se poslužujejo le vrhunski športniki, ostali bomo več odnesli od živil z nizkim ali srednjim glikemičnim indeksom.

TABELO Z ŽIVILI SI LAHKO PRENESETE TUKAJ:
Glikemični indeks živil

Preberite še:

Viri:
www.montignac.com/en/the-glycemic-index-concept
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Preberite še

view
Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Moka nastane iz žita, pa naj bo to pšenično, rženo ali pirino zrnje. Zrnje zmeljejo in nastane moka. V kolikor zmeljejo celotno zrno, je moka polnozrnata. Če lupino odstranijo in meljejo zgolj...

Preberi več
view
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost delcev hranila in ostala makrohranila

Velikost in stopnja obdelanosti vpliva na to, v kolikšni meri so ogljikovi hidrati dostopni za prebavne encime. Mletje in dodatne obdelava zmanjšujejo velikost delcev in olajšajo delo prebavnim...

Preberi več
view
Piščančji gyros

RECEPT: Piščančji gyros

Če iščete nekaj okusnega in hkrati zdravega za kosilo, vam predstavljamo naš najljubši recept za piščančji gyros! Popolna kombinacija mehkega piščančjega mesa, hrustljave zelenjave in aromatičnih...

Preberi več