Alt

Zrelost sadja

Zrelost sadja

Bolj kot je sadje zrelo, večji je glikemični indeks. To smo že pisali v blogu #5. Če je sadje manj zrelo, bolj zeleno, kislo, manjši je GI in obratno. Bolj zrelo, sladko sajde ima GI večji. To pa ne velja zgolj za sadje. Tudi krompir, če ga imamo več mesecev hranjenega, ima večji GI kot pa tisti, ki je bil sveže nabran.

Viri:
http://www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz https://www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf

Preberite še

view
Mediteranska dieta

Mediteranska dieta

V Športni Kliniki trdimo in zagovarjamo, da univerzalno idealna prehrana za vse ne obstaja. Vseeno pa je mediteranska dieta zelo blizu in morda vredna vaše pozornosti. Veliko študijo, s kar 7500...

Preberi več
view
Hujšanje v menopavzi

Hujšanje v menopavzi

Menopavza je naraven del procesa staranja žensk, ki lahko povzroči nekatere izzive, kot so vročinski oblivi, razdražljivost, povečanje telesne mase, slab spanec in nihanje razpoloženja. Verjetno...

Preberi več
view
Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Kaj nam pove tip moke in zakaj se od moke redimo?

Moka nastane iz žita, pa naj bo to pšenično, rženo ali pirino zrnje. Zrnje zmeljejo in nastane moka. V kolikor zmeljejo celotno zrno, je moka polnozrnata. Če lupino odstranijo in meljejo zgolj...

Preberi več