Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?
Glikemični indeks (kaj je glikemični indeks oziroma GI si preberite TUKAJ) določata dva polisaharida: amiloza in amilopektin. To sta polisaharida, ki namreč določata, kako hitro nam zaužite testenine dvignejo krvni sladkor.
Kdaj imajo testenine visok glikemični indeks?
Dlje časa kuhamo testnine (ali jih celo razkuhamo), bolj lepljive postanejo. Razmerje med amilozo in amilopektinom se spremeni in njihov glikemični indeks se poveča - veliko hitreje dvignejo naš krvni sladkor. Če pa so testenine pripravljene 'al dente' oz. ravno prav (ko jih pregriznemo, niso surove, ampak ravno prav čvrste), je glikemični indeks manjši za kar 25 odstotkov!
Enako je tudi pri ostalih živilih. Na primer surovo korenje ima GI 20, medtem ko ga ima kuhano kar 50. Pečen krompir pa ima večji GI kot kuhan.
Če skrajšamo in poenostavimo, razkuhane in bolj lepljive testenine se nam bodo bolj verjetno ''nalepile'' kot maščobne obloge, kot pa ravno prav kuhane. :)
Viri:
www.montignac.com/en/the-factors-that-modify-glycemic-indexes/
Fodor, A. (2007). Športna rekreacija, prehranjevanje in nekateri psihološki vidiki pri zdravljenju debelosti (Diplomsko delo, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport). Pridobljeno iz www.fsp.uni-lj.si/cobiss/diplome/Diploma22051160FodorArpad.pdf
- Hujšanje
- Prehrana
- Recept
RECEPT: Piščanec z medom in sojino omako
Če si želite okusne in preproste jedi, ki vas bo navdušila, potem poskusite ta preprost recept za piščanca z medom v sojini omaki. To je popoln obrok za vse, ki radi jedo dobro hrano, a nimajo...
Preberi več- Hujšanje
- Prehrana
- Vadba
- Zdravje
7 nasvetov za boljši spanec in okrevanje po treningu
Spanec in okrevanje sta ključna dejavnika za doseganje uspeha v športu in ohranjanje optimalnega zdravja. Kvaliteten spanec omogoča telesu, da se obnovi in pripravi na naslednji trening, hkrati pa...
Preberi več- Prehrana
Maščobe
Maščobe so eno izmed makrohranil, ki igrajo pomembno vlogo v naši prehrani. V prehranskem svetu velikokrat slišimo izraze kot so zdrava maščoba, nezdrava maščoba, omega-3, holesterol ... V članku...
Preberi več