Življenje na tehtnici: Kaj se zgodi po oddaji in zakaj ni primerna?

18 September, 2024
Čas branja: 6 min
Naslovna slika - Življenje na tehtnici

Kazalo

    Uvod: Zakaj oddaje, kot je "Življenje na vagi", niso primerne?

    Oddaje, kot je "Življenje na vagi", včasih "Biggest Loser", že v svojem imenu izražajo neprimeren in škodljiv odnos do debelosti. Absurdno je, da se je oddaja imenovala "loser", kar ustvarja stigmo okoli debelosti, ki je opredeljena kot bolezen in bi jo morali tako tudi obravnavati. Namesto da bi bila pozornost usmerjena v zdrav način življenja, se tekmovalce obravnava skozi številko na tehtnici.

    Še bolj zaskrbljujoče je nagrajevanje s 1000 € za vsak izgubljen kilogram, kar ne spodbuja zgolj nezdrav pristop k hujšanju, temveč lahko vodi do resnih zdravstvenih posledic – tako za tekmovalce kot za gledalce, ki po zgledu oddaje poskušajo slediti podobnim nevarnim metodam.

    Oddaje, kot je "Življenje na vagi", banalizirajo problem debelosti in ne ponujajo zdrave rešitve, ki bi temeljila na izboljšanju zdravja. Številka na tehtnici ne sme biti edino merilo uspeha; pomembno je celotno zdravstveno stanje posameznika in dolgoročna vzdržnost hujšanja, kar takšne oddaje povsem zanemarjajo. 

    Na srečo obstaja kar nekaj raziskav, ko so tekmovalce spremljali še dolgo po končani oddaji in v tem članku si bomo pogledali kaj se zgodi po koncu in vse skupaj interpretirali.

    Poškodbe in zdravstvene težave tekmovalcev

    Tekmovalci pred samim začetkom oddaje velikokrat niso nič aktivni in jim že hoja predstavlja velike težave.

    V sami oddaji so izpostavljeni zelo napornim in težkim treningom, ki seveda kažejo svoje posledice že takoj na začetku.

    Na strani siol.net si lahko preberemo ta članek, iz katerega citiramo:

    "Si predstavljate, da že leta in leta niste bili v telovadnici in nato čez noč začnete naporne treninge? Bolečine v mišicah so seveda močne in povsem jasno je, da so treningi zato še bolj naporni in izčrpavajoči. Pri tekmovalcih so se tako že pojavile prve poškodbe. Eden izmed njih ima velike težave s kolenom, bolečine ga pri treningih močno ovirajo, a še naprej vztraja in se trudi po svojih najboljših močeh. Pri drugem so se pojavile hude bolečine v ramenih, zaradi velikih naporov se mu je pojavilo vnetje. A kljub poškodbam pri tekmovalcih ni popuščanja…"

    Že tukaj lahko podvomimo in se vprašamo, čemu sta oddaja in hujšanje namenjena? Zagotovo ne izboljšanju počutja in zdravja tekmovalcev. 

    Gre za šov

    Če se vse odvija tekoče in počasi, ni zanimivo. Gledanost bi padla, jasno. 

    Gledalci se morajo skozi stiske in zmage, solze in uspehe, poistovetiti s tekmovalci. 

    Mora biti čustveno. Le tako bomo sedeli za televizorjem in gledali plačane reklame. Vse lepo in prav, vendar je na kocki tako zdravje tekmovalcev kot tudi zdravje tistih, ki jih oddaja do te mere motivira, da sami pričnejo s podobnimi skrajnimi shujševalnimi ukrepi in programi.

    Meme - Arnold in Silvester hujšanje

    Kaj se zgodi s tekmovalci po koncu oddaje?

    Po koncu oddaj, kot je "Življenje na tehtnici", se veliko tekmovalcev sooča z izzivi, ki jih televizijski gledalci ne vidijo. Medtem ko na zaslonih spremljamo drastične izgube telesne teže, je realnost po oddaji pogosto precej drugačna.

    Hitro hujšanje, ki ga spodbujajo takšne oddaje, temelji na skrajnih dietah in intenzivni telesni vadbi, kar ni dolgoročno vzdržno. Tekmovalci so v izoliranem okolju izpostavljeni velikim pritiskom in pričakovanjem publike, telovadijo več ur dnevno in koristijo ekstremne diete z zelo majhnim kaloričnim vnosom.

    Po koncu oddaje se seveda vrnejo v staro okolje, ki jim ne omogoča toliko aktivnosti in omejitev v prehrani. Ker se v času snemanja pogosto zanašajo na strogo nadzorovan urnik, redne treninge in diete pod nadzorom strokovnjakov, po vrnitvi v običajno življenje takoj izgubijo to podporo.

    V članku o metabolizmu smo lepo razložili, od česa je dnevna poraba energije odvisna. Kot si lahko preberete (TUKAJ) boste videli, da je velik del porabe odvisen od mišične mase. 

    V primeru hitrega in agresivnega hujšanja seveda ne izgubljamo samo maščobo temveč tudi mišično maso. To pomeni, da telo porabi manj kalorij, kot je porabilo pred začetkom samega hujšanja.

    To vodi do hitrega ponovnega pridobivanja teže ali celo presežka, kar poznamo kot jo-jo efekt. Poleg tega pa nekatere raziskave kažejo, da lahko tovrstne metode hujšanja dolgoročno povzročijo tudi hormonska neravnovesja ter povečanje tveganja za številne zdravstvene težave, vključno z boleznimi srca.

    Konkretni primeri tekmovalcev in telesna teža nekaj let po oddaji

    Raziskave in spremljanje nekaterih bivših tekmovalcev razkrivajo zaskrbljujoče spremembe, ki jih takšna ekstremna hujšanja povzročijo na telesu, predvsem na bazalnem metabolizmu.

    V eni od raziskav so ugotovili, da se je 14 tekmovalcev, ki so v povprečju izgubili -58,3kg, metabolizem v mirovanju znižal za kar 610kcal, kar pa se ni povrnilo na normalno raven niti po tem, ko so nazaj v povprečju pridobili +41kg ! To nakazuje na dejstvo, da takšen ekstremen način hujšanja povzroči trajne posledice na metabolizmu in bi morali tekmovalci za ohranjanje novo pridobljene telesne teže ohranjati tudi podoben vadbeni režim kot so ga imeli v oddaji...

    Tukaj je nekaj primerov tujih tekmovalcev, ki so o svojih težavah odkrito govorili:

    • Ryan Benson (Zmagovalec 2004):
      • Izgubil: 56 kg (iz 150 kg na 94 kg).
      • Ponovno pridobil: Do leta 2017 je priznal, da tehta toliko kot pred začetkom oddaje (150 kg).
    Ryan Benson študija primera
    • Erik Chopin (Zmagovalec 2006):
      • Izgubil: 97 kg.
      • Ponovno pridobil: Leta 2009 priznal, da je pridobil nazaj 79 kg.
    Erik Chopin študija primera
    • Ali Vincent (Prva ženska zmagovalka):
      • Izgubila: 51 kg (iz 106 kg na 55 kg).
      • Ponovno pridobila: Leta 2016 priznala, da tehta več kot 90 kg.
    Ali Vincent študija primera
    • Danny Cahill (Zmagovalec 2009):
      • Izgubil: 108 kg (iz 195 kg na 87 kg).
      • Ponovno pridobil: Leta 2016 je tehtal 133 kg. Danny je izjavil, da za ohranjanje trenutne teže poje le 800 kCal dnevno.
    Danny Cahill študija primera
    • Matt Hoover (Zmagovalec 2005):
      • Izgubil: 67 kg (iz 154 kg na 83 kg).
      • Ponovno pridobil: Leta 2010 je tehtal 108 kg. Njegova trenutna teža ni znana.
    Matt Hoover študija primera

    Kakšne so prave smernice in priporočila za hujšanje?

    Za uspešno in trajnostno hujšanje je ključno, da se osredotočimo na dolgoročne spremembe, ki bodo omogočile ne le izgubo odvečnih kilogramov, ampak tudi izboljšanje zdravja. Ena najpomembnejših komponent trajnostnega hujšanja je ohranjanje mišične mase, kar dosežemo s pravilno vadbo in ustrezno prehrano. Več o zdravem in učinkovitem hujšanju, ki ga svojim varovancem nudimo v sklopu Shujševalnega programa, si lahko preberete v članku Ultimativni vodič za hujšanje: Kako shujšati brez bližnjic.

    Poleg:

    • primerne vadbe za moč
    • primerne in postopne vzdržljivostne vadbe
    • planiranja vsakodnevnih aktivnosti in 
    • načrta prehrane, ki se ga lahko držimo na dolgi rok, 

    je ključnega pomena postopno spreminjanje življenjskega sloga. Vsaka sprememba mora namreč ostati za vselej ne le za čas hujšanja

    Cilj je, da zaživimo in ponotranjimo novo, zdravo življenje.

    Shujševalni program

    Zaključek: Dolgoročni uspeh je v trajnostnih spremembah

    Oddaje, kot je Življenje na tehtnici, lahko hitro pritegnejo pozornost z drastičnimi preobrazbami in izjemnimi rezultati, vendar se za tem skriva nezdrava resničnost. 

    Za dolgotrajen rezultat je ključnega pomena, da ponotranjimo zdrav življenjski slog in ne iščemo hitrih rešitev. Hujšanje je pot, na kateri se učimo bolj zdravega načina življenja, in cilj ni le doseči določeno število na tehtnici, ampak živeti bolje in bolj polno življenje.

    V kolikor potrebujete nasvet, imate vprašanje ali pa bi si želeli sodelovanja z nami, nam lahko pišete na info@sportnaklinika.si ali pa izpolnite kontaktni obrazec.

    Viri

    Slika vir: Youtube, Pridobljeno dne 5.6. iz: https:// youtu.be/7hgC_L5IkgU
    White, T. (2018) Did they gain it all back? See what past winners of ‘The Biggest Loser’ look like today. Pridobljeno dne 4.6.2018 iz: www. intouchweekly.com/posts/biggest-loser-now-135189/photos/danny-cahill-today-257160#photo-anchor
    Fothergill, E. in drugi. (2016). Persistent Metabolic Adaptation 6 Years After “The Biggest Loser” Competition. Obesity. 2016:24: 1612-1619.
    Ravussin, E. in Ryan, D.H. (2016). Energy expenditure and weight control: Is the biggest loser the best loser? Obesity. 2016 July: Volume 24:8.
    Naporni treningi že povzročajo prve poškodbe. Pridobljeno dne 4.6. iz: https:// siol. net/planet-tv/the-biggest-loser-slovenija/naporni-treningi-ze-povzrocajo-prve-poskodbe-450911

    Zadnje objave

    Naslovna - RECEPT Zdrava sladica

    RECEPT: Zdrava sladica

    Naslovna - RECEPT Zdrav piščančji gyros

    RECEPT: Zdrav piščančji gyros

    Naslovna - RECEPT Piščanec v sojini omaki z medom

    RECEPT: Piščanec v sojini omaki z medom

    Tedenska izobraževalna vsebina v vaš email

    Brezplačna izobraževalna vsebina

    Prijavite se na brezplačno tedensko izobraževanje, kjer vam bomo 1x tedensko poslali izobraževalne vsebine ali članke na temo zdravja in hujšanja.