Alt

Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Sladke pijače so #1 sovražnik debelosti, prekomerne telesne teže, maščobe na predelu trebuha ter inzulinske rezistence. So bolj nevarne in škodljive kot čokolada. Če do zdaj niste vedeli, zdaj veste. Sladkor v obliki tekočine kar najhitreje dvigne raven krvnega sladkorja in se v večini primerov neposredno nalaga v obliki maščobe. Poleg tega povzroča inzulinsko rezistenco (metabolni sindrom, zaradi katerega težje izgubljamo maščobo in postanemo kandidati za sladkorno bolezen ter bolezni srca in ožilja).

V isti koš naravnih sadnih sokov in smoothiejev ne bomo metali. Se je pa potrebno zavedati druge plati, ki jo ima imajo.

Zaradi vseh podjetij, ki prodajajo prehranske dodatke, proteine, beljakovine, praške in privlačne shakerje, na splošno vlada prepričanje, da so smoothieji zdravi in primerni. To pa popolnoma ne drži. Namreč sadni sok, ki ga iztisnemo, ne vsebuje vlaknin, kot jih vsebuje cel sadež. Vlaknine podaljšajo čas, ki je potreben, da naše telo razgradi sadež in pride do sladkorjev. Tako je tudi glikemični indeks sadja nižji. Če pa suho snov (med drugim vlaknine) odstranimo oz. sadež »zmiksamo« ali iztisnemo, ima telo lažji dostop do sladkorjev in tako krvni sladkor naraste hitreje.

Tako npr. tudi smoothie, narejen iz mletih ovsenih kosmičev (višji glikemični indeks, ker so mleti), banane, jabolka, mleka ali jogurta, kakšnih chia semen ter po možnosti še beljakovinskega praška, prava kalorična bomba z visokim glikemičnim indeksom. Seveda vsebuje veliko zdravih hranil, vitaminov in mineralov. To je res. Vendar istočasno vsebuje ogromno kalorij in takšen smoothie je bolj primeren za pridobivanje telesne teže, kot izgubljanje.

Iztisnjen jabolčni sok, ki ga naredite doma, je iz vidika glikemičnega indeksa in sladkorjev ravno toliko neprimeren kot tisti kupljeni, brez dodanih sladkorjev.

Predlagamo, da v kolikor si želite pripravljati smoothieje in svoj zajtrk ali malico spiti, ga naredite iz zelenjave, jagod, gozdnih sadežev, vode in morda jogurta. Za sem in tja si lahko privoščite tudi kakšno drugo sadje, vendar naj ne bo sok iztisnjen, temveč sadje zmleto, da zaužijete vsaj malo vlaknin.

Najbolje je, če banano, ovsene kosmiče, jabolko, chia semena in jogurt pojeste in ne spijete. Namesto smoothieja si pripravite krožnik oz. posodico. Sadje narežite in ovsene kosmiče pojejte cele.

Preberite še

view
Piščanec z medom in sojino omako

RECEPT: Piščanec z medom in sojino omako

Če si želite okusne in preproste jedi, ki vas bo navdušila, potem poskusite ta preprost recept za piščanca z medom v sojini omaki. To je popoln obrok za vse, ki radi jedo dobro hrano, a nimajo...

Preberi več
view
7 nasvetov za boljši spanec in okrevanje po treningu

7 nasvetov za boljši spanec in okrevanje po treningu

Spanec in okrevanje sta ključna dejavnika za doseganje uspeha v športu in ohranjanje optimalnega zdravja. Kvaliteten spanec omogoča telesu, da se obnovi in pripravi na naslednji trening, hkrati pa...

Preberi več
view
Fat burner za hujšanje

Fat burner za hujšanje

Fat burner - idealno orodje za hujšanje in topljenje maščob. Nasvidenje kilogrami in maščoba! Izdelek bo topil vaš trebuh tudi ko niste v telovadnici in vas nagradil s hitro in uspešno porabo...

Preberi več