Alt

Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Zakaj naravni sokovi in sadni smoothie-ji niso vedno primerni?

Sladke pijače so #1 sovražnik debelosti, prekomerne telesne teže, maščobe na predelu trebuha ter inzulinske rezistence. So bolj nevarne in škodljive kot čokolada. Če do zdaj niste vedeli, zdaj veste. Sladkor v obliki tekočine kar najhitreje dvigne raven krvnega sladkorja in se v večini primerov neposredno nalaga v obliki maščobe. Poleg tega povzroča inzulinsko rezistenco (metabolni sindrom, zaradi katerega težje izgubljamo maščobo in postanemo kandidati za sladkorno bolezen ter bolezni srca in ožilja).

V isti koš naravnih sadnih sokov in smoothiejev ne bomo metali. Se je pa potrebno zavedati druge plati, ki jo ima imajo.

Zaradi vseh podjetij, ki prodajajo prehranske dodatke, proteine, beljakovine, praške in privlačne shakerje, na splošno vlada prepričanje, da so smoothieji zdravi in primerni. To pa popolnoma ne drži. Namreč sadni sok, ki ga iztisnemo, ne vsebuje vlaknin, kot jih vsebuje cel sadež. Vlaknine podaljšajo čas, ki je potreben, da naše telo razgradi sadež in pride do sladkorjev. Tako je tudi glikemični indeks sadja nižji. Če pa suho snov (med drugim vlaknine) odstranimo oz. sadež »zmiksamo« ali iztisnemo, ima telo lažji dostop do sladkorjev in tako krvni sladkor naraste hitreje.

Tako npr. tudi smoothie, narejen iz mletih ovsenih kosmičev (višji glikemični indeks, ker so mleti), banane, jabolka, mleka ali jogurta, kakšnih chia semen ter po možnosti še beljakovinskega praška, prava kalorična bomba z visokim glikemičnim indeksom. Seveda vsebuje veliko zdravih hranil, vitaminov in mineralov. To je res. Vendar istočasno vsebuje ogromno kalorij in takšen smoothie je bolj primeren za pridobivanje telesne teže, kot izgubljanje.

Iztisnjen jabolčni sok, ki ga naredite doma, je iz vidika glikemičnega indeksa in sladkorjev ravno toliko neprimeren kot tisti kupljeni, brez dodanih sladkorjev.

Predlagamo, da v kolikor si želite pripravljati smoothieje in svoj zajtrk ali malico spiti, ga naredite iz zelenjave, jagod, gozdnih sadežev, vode in morda jogurta. Za sem in tja si lahko privoščite tudi kakšno drugo sadje, vendar naj ne bo sok iztisnjen, temveč sadje zmleto, da zaužijete vsaj malo vlaknin.

Najbolje je, če banano, ovsene kosmiče, jabolko, chia semena in jogurt pojeste in ne spijete. Namesto smoothieja si pripravite krožnik oz. posodico. Sadje narežite in ovsene kosmiče pojejte cele.

Preberite še

view
Hujšanje in kako shujšati

Hujšanje in kako shujšati

Neskončno diet, receptov in različnih vadb. Kako se lotiti hujšanja in kako shujšati? Odgovor vam bomo poskusili dati v tem obširnem članku. Upamo, da vam s pomočjo naših nasvetov uspe doseči...

Preberi več
view
Kako prebava in črevesna flora vplivata na naše zdravje?

Kako prebava in črevesna flora vplivata na naše zdravje?

Ste vedeli, da naše črevesje vsebuje kar 100 milijard bakterij, kar je 10-krat več, kot imamo lastnih celic? Površina tankega in debelega črevesja znaša med 180 in 300 kvadratnih metrov. Gre za...

Preberi več
view
7 nasvetov za boljši spanec in okrevanje po treningu

7 nasvetov za boljši spanec in okrevanje po treningu

Spanec in okrevanje sta ključna dejavnika za doseganje uspeha v športu in ohranjanje optimalnega zdravja. Kvaliteten spanec omogoča telesu, da se obnovi in pripravi na naslednji trening, hkrati pa...

Preberi več