Alt

Kako shujšati z manipulacijo telesne temperature?

Kako shujšati z manipulacijo telesne temperature?

Kako shujšati je vprašanje, ki ga slišimo neštetokrat. Pa ste vedeli, da je to mogoče z manipulacijo temperature telesa in okolja? Ste vedeli zakaj nam je med vadbo vroče in se potimo?

Da želeno mišico skrčimo, mora naše telo ustvariti energijo za to. Energijo ustvari tako, da dobesedno oksidira oz. zgori naš krvni sladkor, glukozo. Rezultat procesa sta CO2 in H2O ter dve obliki energije, toplota in molekula ATP (naša energija, ki jo porabimo za gibanje) ter toplote. Če smo bolj natančni se ustvari le 20 % molekul ATP in kar 80 % energije gre v toploto. Iz vidika gibanja smo tako zelo neproduktivni pri krčenju mišic, saj večino energije porabimo za proizvodnjo toplote, ki je takrat pravzaprav niti ne želimo proizvajati. To lahko vidimo tudi takrat, ko nas res zebe in se začnemo tresti. Nehotena tresavica je praktično aktivacija naših mišic z namenom, da se naše telo segreje. S tem, ko ustvarjamo malo gibanja, ustvarimo kar 4-krat več toplote!

Ohranjanje optimalne in konstantne telesne temperature v različnem okolju, lahko zahteva veliko energije oz. porabi veliko kalorij. Torej, kako lahko uporabimo svoj termoregulacijski sistem za dosego izgube maščobe?
Kako shujšati z manipulacijo telesne temperature?
Če zmanjšamo temperaturo svojega okolja, lahko prisilimo svoje telo, da proizvaja lastno toploto in za to učinkovito porablja maščobne zaloge. Ena izmed zanimivih raziskav je pokazala, da se je posameznikom bazalni metabolizem dvignil za 17 % ob le dvodnevni izpostavljenosti 15 °C (poraba je bila še večja, ob kalorični restrikciji, dieti). Se vam 17% zdi malo? Če je vaš bazalni metabolizem 1500 kcal, to pomeni, da boste dnevno porabili za kar 255 kcal. Na teden to znaša kar 1785 kcal kar lahko enačimo s približno tremi urami teka! To pa se več ne sliši tako malo, kajne?

Poleg vsega je zelo zanimiv podatek, da lahko voda »odvaja« temperaturo našega telesa in ga ohlaja kar 24-krat hitreje kot zrak! To velja celo pri temperaturi vode npr. 28 °C, kar že velja za »toplo morje«. Že 28 °C je namreč 9 stopinj manj od temperature našega telesa (malo manj kot 37 °C). Ravno zato je plavanje super aktivnost za izgubo odvečne maščobe. Prhanje s hladno vodo po koncu je dodaten trik, ki ga lahko uporabite, da tudi po sami aktivnosti še vedno v večji meri porabljate maščobo.
 

Rjavo maščevje

Ena izmed fascinantnih lastnosti našega telesa je tudi rjavo maščevje. Gre za vrsto maščobe, ki je metabolično aktivna in celo pomaga porabljati naše zaloge energije.

V telesu imamo dve vrsti maščevja. Belo in rjavo. Belo je zgolj skladišče, rjavo pa je skladišče, ki poleg sposobnosti hranjenja energije, proizvaja tudi toploto. Vsebuje posebne celične organele, imenovane mitohondriji. Da se ne spuščamo preveč v teoretično ozadje, mitohondriji so kot nekakšne celične peči, ki telesu proizvajajo energijo, bodisi toploto, bodisi ATP (energija za gibanje). Rjavo maščevje se aktivira, ko naše telo izpostavimo hladnemu okolju. Aktivira se z namenom, da telo proizvede več lastne toplote in tako ohranja optimalno telesno temperaturo, kljub hladnemu okolju. Najboljši del tega procesa pa je, da takšni mitohondriji, celične peči, proizvedejo vso energijo ravno iz lastnih zalog, maščob.

Praktični nasveti za izkoristek termoregulacijskega sistema v korist hujšanja

V svoj vsakdan lahko vpeljete nekaj sprememb:

  • Hladno prhanje,
  • Več plavanja na dopustu (idealna temperatura vode: 21-25 °C),
  • Oblecite manj plasti
  • Če si upate, pa lahko doma celo zmanjšate termostat za kakšno stopinjo. Rezultat bo nižji račun za gretje in višji račun vašega metabolizma, pri porabi kalorij.

Predlagamo, da zgornje predloge pričnete vključevati v svoj vsakdan, šele po vzpostavitvi zdrave prehrane in telesne aktivnosti. V kolikor te osnove nimate, ne pričakujte velikih sprememb in rezultatov. Prav tako imejte v mislih, da ni potrebno, da je sprememba prevelika in prehitra. Začnite postopno in ne pretiravajte.
Izpostavljanje hladnejšemu okolju ni skrivni recept in bližnjica, s katero boste naredili preskok iz izgube 0 kg na mesec na 5 kg. Lahko pa je sredstvo, ki bo podprlo kalorični deficit, ki ga boste ustvarili skozi optimalno prehrano in telesno aktivnost. O hujšanju lahko preberete več tudi v TEM članku.

V kolikor si želite zaživeti bolj zdravo in izgubiti kakšen kilogram z našo pomočjo, pa se lahko priključite tudi našemu Shujševalnemu programu.
 

Drugi učinki na zdravje

Izpostavljanje hladnejšemu okolju ima tudi druge pozitivne učinke na naše telo. Zunanji stres v različnih oblikah vpliva na nas pozitivno. Tako kot treniramo in utrujamo poškodovano koleno z zunanjim stresom oz. bremeni v fazi regeneracije, da postane močnejše, enako je smiselno trenirati tudi telo. V tem primeru je zunanji stres, mraz. Krepi naš imunski sistem, blaži depresije in nam celo podaljšuje življenje.

Kako se spopadati z mrazom?

Največja ovira je seveda psihološka. Občutek neugodja in stresa, ki ga moramo premagati. Velikokrat je »mraz«, ki ga čutite dejansko potreba po toplem ugodju, ki ste ga vajeni. Občutek težke odeje, ki vas stisne v posteljo, tople dnevne sobe in televizorja,… Ta potreba pa ni nujno fiziološka, temveč psihološka. No, morda malo tudi fiziološka, vendar moramo vedeti, da je naše telo treba spraviti iz fiziološkega ravnovesja, da poskrbimo, da začne porabljati svoje zaloge energije. Telo VEDNO želi energijo konzervirati, z njo varčevati in je ne porabljati. Če temu nagonu sledimo, je nemogoče hujšati, pa vam lahko 100 prehranskih gurujev in prodajalcev prehranskih dodatkov pove drugače. Brez spremembe ni spremembe.

Preberite še

view
Poporodna vadba in izguba kilogramov

Poporodna vadba in izguba kilogramov

Nosečnost je za mano, rodila sem nekaj tednov nazaj, ampak kako sedaj pridem nazaj v staro formo? Rojstvo otroka je življenjski dogodek, posebno za nosečnice, ki se soočajo s popolnoma novimi...

Preberi več
view
Piščančji gyros

RECEPT: Piščančji gyros

Če iščete nekaj okusnega in hkrati zdravega za kosilo, vam predstavljamo naš najljubši recept za piščančji gyros! Popolna kombinacija mehkega piščančjega mesa, hrustljave zelenjave in aromatičnih...

Preberi več
view
Ketonska dieta za hujšanje - da ali ne?

Ketonska dieta za hujšanje - da ali ne?

Ketonska dieta (ketogena) je bila prakticirana že 100 let nazaj, ko je služila kot zdravilo za epileptične napade pri otrocih. Ketonska dieta je šele v osemdesetih letih postala popularna metoda...

Preberi več