Resnica o savnah: V savnah ne kurimo maščob

14 August, 2024
Čas branja: 2 min
Naslovna slika: Resnica o savnah: V savnah ne kurimo maščob

Kazalo

    Uvod

    Savne so priljubljene zaradi svojih sprostitvenih in zdravilnih učinkov, vendar mnogi še vedno verjamejo, da lahko obisk savne pomaga pri kurjenju maščob. To napačno prepričanje izvira iz ideje, da z obilnim potenjem v savni telo izgublja maščobo. Toda, ali je res tako? V tem članku bomo podrobno razjasnili, zakaj savna ne kuri maščob, kaj se dejansko dogaja z vašim telesom med savnanjem, in zakaj se številka na tehtnici po savnanju zdi nižja. Prav tako bomo na kratko obravnavali druge pomembne koristi savnanja, ki jih ne smete spregledati.

    Zakaj savna ne kuri maščob in zakaj je številka na tehtnici po savnanju nižja?

    Tako kot smo v člankih že večkrat navedli, je pogoj za učinkovito kurjenje maščob kalorični primanjkljaj. Tega lahko ustvarimo s telesno aktivnostjo, ki povečuje porabo kalorij, in zdravo prehrano, ki podpira energijski deficit. Savna sama po sebi ne ustvarja teh pogojev. Medtem ko pospešen srčni utrip med savnanjem lahko spominja na vadbo, ni dovolj, da bi spodbudili izgorevanje maščob. Vroče okolje namreč porabi manj energije, kot ga porabi hladno okolje čeprav je splošno prepričanje ravno nasprotno.

    Vseeno pa ste lahko opazili, da se v savni močno potimo in je številka na tehtnici nižja, kot pred savnanjem. Razlog je v potenju, ki je mehanizem, ki ga telo uporabi, da se uspešno hladi. Vseeno pa v znoju ne najdemo maščobe. Številka na tehnici je tako nižja zaradi izgube vode in dehidracije, kar pa se zelo hitro povrne ko spijemo nekaj vode in se uspešno hidriramo.

    Infografika: Savna ne povzroča izgube maščob

    Ostali pozitivni učinki savnanja

    Savna ni zgolj prostor za sprostitev, ampak prinaša tudi številne druge koristi za zdravje. Med najbolj izpostavljenimi učinki je zmanjšanje mišične napetosti in izboljšanje prekrvavitve. Prav tako lahko redna uporaba savne pomaga pri izboljšanju delovanja srca in zmanjšanju tveganja za kardiovaskularne bolezni. Če želite izvedeti več o znanstveno podprtih učinkih savnanja in kako lahko savna koristi vašemu zdravju, vas vabimo, da preberete naš celoten članek: Savna in hujšanje: resnice, miti in dejstva, kjer smo podrobneje razpravljali o teh temah in tudi o samem hujšanju.

    Zadnje objave

    Naslovna - RECEPT Zdrava sladica

    RECEPT: Zdrava sladica

    Naslovna - RECEPT Zdrav piščančji gyros

    RECEPT: Zdrav piščančji gyros

    Naslovna - RECEPT Piščanec v sojini omaki z medom

    RECEPT: Piščanec v sojini omaki z medom

    Tedenska izobraževalna vsebina v vaš email

    Brezplačna izobraževalna vsebina

    Prijavite se na brezplačno tedensko izobraževanje, kjer vam bomo 1x tedensko poslali izobraževalne vsebine ali članke na temo zdravja in hujšanja.