Alt

Tudi krompir je lahko naš prijatelj

Tudi krompir je lahko naš prijatelj

Tudi krompir je lahko naš "prijatelj" med hujšanjem in izgubljanjem maščobe, le pripraviti ga moramo pravilno. Krompir skuhamo in ga ohladimo. Ohlajen krompir ima nižji glikemični indeks (krvni sladkor se po zaužitju dvigne manj kot običajno). Če po tem dodamo še kis, akutni glikemični indeks še dodatno znižamo in sprosti se manj inzulina. Po domače, "mrzel", kuhan krompir z dodanim kisom nas ne bo redil.

Pripravite si hladno krompirjevo solato z veliko kisa :)

Vir: Leeman, M., Ostman, E. in Björck, I. (2005). Vinegar dressing and cold storage of potatoes lowers postprandial glycaemic and insulinaemic responses in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Nov;59(11):1266-71.

Preberite še

view
Zrelost sadja

Zrelost sadja

Bolj kot je sadje zrelo, večji je glikemični indeks. To smo že pisali v blogu #5. Če je sadje manj zrelo, bolj zeleno, kislo, manjši je GI in obratno.

Preberi več
view
Beljakovine

Beljakovine

Beljakovine so sestavni del vseh celic in tkiv. Sestavljajo kar 20 % celotne teže človeka, saj se skrivajo v mišicah, vezeh, koži in celo nohtih. Potrebne so za rast, obnovo in gradnjo novih tkiv...

Preberi več
view
Umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže

Umetna sladila in njihovi učinki na izgubo telesne teže

Umetna sladila in vloga pri izgubi telesne teže Kako je možno, da ima dietna Coca-cola skoraj nič kalorij? Vse tiste energijske pijače brez sladkorja in sladke proteinske čokoladice s tako malo...

Preberi več