Alt

Kako vaditi po preboleli koroni (COVID-19)

Kako zopet pričeti z vadbo, je vprašanje vsakega rekreativnega športnika, po prebolelem covidu. Na žalost se nas je in se nas bo, še kar nekaj spopadlo z novim virusom. Dobro je, da vemo kako varno in primerno zopet pričeti z vadbo in aktivnostmi.

V članku bomo prebolevnike razdelili glede na starost, aktivnost (tekmovalni/rekreativni športniki) in glede na potek bolezni (brez simptomov, blagi simptomi, težji in vztrajajoči simptomi ter težji potek bolezni, ki zahteva bolnišnično zdravljenje). Vsebina članka je povzeta po trenutnem gradivu in mnenju strokovnjakov. S časoma jo bo verjetno potrebno prilagajati novim raziskavam in spoznanjem.

UVOD

Do danes (12.12.2021) smo v Sloveniji potrdili že več kot 439.000 okužb in kakor kaže, epidemija ne pojenja. Športniki, na srečo, okužbo večinoma prebolimo brez ali z blagimi simptomi, pri nekaterih pa na žalost simptomi vztrajajo še več tednov ali celo mesecev. Najpogosteje so prizadeta dihala, sicer pa športnike po prebolelosti najbolj ogroža prizadetost srčno-žilnega sistema.

Zaenkrat še ni dosti podatkov o športni populaciji, saj so večino podatkov o zapletih pridobili pri starejših bolnikih (do sedaj). Na eni strani so pri raziskavi, ki je vključevala 789 poklicnih športnikov, ugotovili, da nihče ni imel težjega poteka bolezni in kar 42% jih simptomov sploh ni imelo. Na drugi strani raziskave kažejo, da ima tudi do 15% športnikov mladih tekmovalnih športnikov, znake miokarditisa. Miokarditis (vnetje srčne mišice) je eden najbolj pogostih vzrokov za nenadno smrt mladih športnikov, zato je previdnost pri vračanju v trenažni proces, po COVID-u še toliko bolj pomembna.

SPLOŠNA PRIPOROČILA - REKREATIVNI ŠPORT

Na splošno, mora biti pri prebolevnikih z blagimi simptomi oz. brez simptomov, vračanje v proces treniranja postopno, počivati je potrebno vsaj 10 dni in biti vsaj 7 dni brez simptomov, pred začetkom treniranja. Med samo vadbo in aktivnostjo je potrebno spremljati zadihanost, utrujenost, bolečine v mišicah, motnje v spanju in tudi srčni utrip (v kolikor je to mogoče).

V kolikor zaznate večjo zadihanost, utrujenost ali visok srčni utrip, ki je nesorazmeren z intenzivnostjo same vadbe, je potrebno zmanjšati intenzivnost in se obvezno posvetovati s svojim osebnim zdravnikom. Postopno vračanje mora trajati vsaj 1-2 tedna (odvisno od tipa aktivnosti, včasih je potrebno tudi več časa).

Člani Združenja za medicino športa Slovenije in Sekcije za športno kardiologijo priporočajo, da v kolikor se med vračanjem v proces treniranja pojavijo težave, je potreben pregled pri specialistu družinske medicine ali medicine športna, ki napoti k dodatnim raziskavam (EKG, troponin, RTG prsnega koša, spirometrija).

V primeru rekreativnih športnikov, ki so imeli težji potek bolezni ali vztrajajoče simptome (14 dni ali več, vendar niso potrebovali bolnišničnega zdravljenja), starejši od 65 let ali tisti z že znanimi srčnimi boleznimi, je potrebno v vsakem primeru pred začetkom opraviti pregled pri specialistu. V kolikor so preiskave in izvidi normalni, se proces vračanja k vadbi začne najhitreje 10-14 dni po umiritvi vseh simptomov. V primeru odstopanja je potreben pregled tudi pri kardiologu in pulmologu.

Rekreativni športniki, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, potrebujejo, pred vračanjem v proces treniranja obsežnejše diagnosticiranje dihalnega in srčno-žilnega sistema. Ob normalnih izvidih se lahko postopoma vrnejo, vendar ne prej kot 14 dni po zadnjih simptomih.Kako vaditi po preboleli koroni (COVID-19)
ALGORITEM VRAČANJA REKREATIVNIH ŠPORTNIKOV (citirano: Planinc N. in drugi (2021))

VRAČANJE TEKMOVALNIH ŠPORTNIKOV

Pri tekmovalnih športnikih je potrebno več previdnosti. Ker zaenkrat ni zadosti raziskav o možnih učinkih okužbe s SARS-CoV-2 na zdravje športnikov, je smiselno, da tudi športniki brez simptomov opravijo standardni preventivni pregled za športnike (morajo vključevati pregled kazalnikov vnetja). Vračanje v proces treninga mora biti postopen in trajati vsaj 1 teden.

Športniki, ki so imeli težji potek, vztrajajoče simptome (14 dni ali več) ali celo bolnišnično zdravljenje, morajo opraviti obširen pregled pri specialistu športne medicine. Glede na rezultate osnovnih preiskav se potem odloča o nadaljnjih pregledih in korakih.
Kako vaditi po preboleli koroni (COVID-19)
ALGORITEM VRAČANJA VRHUNSKIH ŠPORTNIKOV (citirano: Planinc N. in drugi (2021))

VRAČANJE ŠPORTNIKOV OTROK

Večina otrok sicer korono preboli brez simptomov ali le z blagimi simptomi, kljub temu pa se lahko razvije multisistemski vnetni sindrom še nekaj tednov po okužbi.

Športnike otroke, ki so starejši od 15 let, obravnavamo kot odrasle športnike.

Pri mlajših od 15 let, razen letnih, rednih pregledov za športnike, dodatne preiskave niso potrebne. Vračanje k vadbi mora biti postopno, vsaj 7 dni od zadnjih simptomov in najmanj 10 dni od začetka. V primeru težav je potreben pregled pri specialistu pediatrije ali medicine športa.

Pri tistih, s težjim potekom ali celo bolnišničnim zdravljenjem, je v vsakem primeru potreben pregled pri specialistu.
Kako vaditi po preboleli koroni (COVID-19)
ALGORITEM VRAČANJA ŠPORTNIKOV OTROK (citirano: Planinc N. in drugi (2021))

ZAKLJUČEK

Vračanje k aktivnostim in vadbi je vedno potrebno individualno prilagoditi glede na zdravstveno stanje in z upoštevanjem morebitnih pridruženih bolezni. Pomemben je tudi tip in intenzivnost samega športa. V kolikor ste rekreativni športnik, ki za seboj nima ekipe ali trenerja, ki bi upoštevala nasvete, se je pred pričetkom smiselno posvetovati s strokovnjakom.

Vadbene program, ki jih nudimo v našem centru lahko najdete TUKAJ, za morebitna vprašanja pa nam laho pišete preko kontaktnega obrazca.

Viri

Kim J.H. in drugi (2021). Coronavirus Disease 2019 and the Athletic Heart: Emerging Perspectives on Pathology, Risks, and Return to Play. JAMA Cardiol. 2021;6(2):219-27.
Löllgen H. in drugi (2020). Recommendations for return to sport during the SARS-CoV-2 pandemic. BMJ Open Sport Exerc Med. 2020;6(1):e000858.
Planinc N, Zupet P, Kavaš G, Turel M, Zbačnik R, Jug B, et al. Vračanje športnika v proces treniranja po prebolelem covidu-19. Zdrav Vestn. 2021;90(7–8):454–63. DOI: doi.org/10.6016/ZdravVestn.3230
Dnevno spremljanje okužb s SARS-CoV-2 (COVID-19). Ljubljana: NIJZ; 2021 [citirano dne 12.12.2021]. Pridobljeno: https://www.nijz.si/sl/dnevno-spremljanje-okuzb-s-sars-cov-2-covid-19

Preberite še

view
Raztezanje in "muskelfiber"

Raztezanje in "muskelfiber"

Ne, raztezanje po vadbi ne vpliva na zmanjšanje t. i. "muskelfibra" dan ali dva po treningu.

Preberi več
view
Zakaj je pomembno, da ob hujšanju z dietami tudi telovadimo?

Zakaj je pomembno, da ob hujšanju z dietami tudi telovadimo?

Ne glede na to, za kakšen načina hujšanja oziroma dieto se odločimo, je pomembno, da ob tem tudi telovadimo. Tukaj je nekaj glavnih razlogov, zakaj je fizična aktivnost pomembna.

Preberi več
view
Kaj so temelji dobre vadbe?

Kaj so temelji dobre vadbe?

Kaj so temelji dobre vadbe? Kakšni so prvi koraki? Katero vadbo izbrati in kolikrat tedensko? Kje sploh začeti? Skupinska vadba ali individualna vadba? Osebno trenerstvo?

Preberi več