Limona vs. paprika

Limona vs. paprika

Je limona res najboljši vir vitamina C?

Ne. Limona vsebuje kar nekaj (bolj natančno 53mg na 100g limon) askorbinske kisline, kar pa še zdaleč ni največ. To dokazuje tudi spodnja tabela živil s pripisano vsebnostjo vitamina C:

 

ŽIVILO

KOLIČINA (na 100g)

rumena in zelena paprika

177 - 183 mg

črni ribez

181 mg

ohrovt

120 mg

kivi

105 mg

brokoli

93 mg

koleraba

62 mg

pomaranče

59 mg

jagode

59 mg

limona

53 mg

ananas

48 mg

zelje

42 mg

grenivka

33 mg

 

Povzeto s strani: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search

Najverjetneje je prišlo do zmote zaradi predvidevanja, da bolj kot je nekaj kislo, več vsebuje vitamina C? Navsezadnje gre le za kislino, kajne?

Limona in ostali citrusi imajo veliko večjo vsebnost citronske kisline (do 8%), kot pa askorbinske- vitamina C. In narobe ju je enačiti. Citronska kislina sicer pravtako deluje kot antioksidant, vendar za nas ni esencialna in še zdaleč ni vitamin. Zaradi tega navsezadnje limona le ni najboljši vir vitamina C, temveč so paprike! To pa ni zadnji mit, ki ga bomo razbili o vitaminu C v tem blogu...

Viri:

Mahan, L. K., Escott-Stump, S., Raymond, J. L. (2012) Krause's food and the nutrition care process 13th edition. St. Louis, Mo. : Elsevier/Saunders.

Sorodne objave
Kako podlaga po kateri hodimo vpliva na porabo kalorij in hujšanje?
Katera vzdržljivostna vadba najbolj vpliva na dvig rastnega hormona?
Dva vitamina, ki krepita naš imunski sistem med napornimi treningi
Katera hrana znižuje glikemični indeks?
Zrelost sadja
Kako pripraviti testenine z nižjim glikemičnim indeksom?
Velikost delcev hranila in ostala makrohranila
Je hladna hrana res nezdrava?
Glikemični indeks
Neaktivni suhi in srčne bolezni
Raztezanje in "muskelfiber"
Tudi krompir je lahko naš prijatelj

Vam je všeč blog?

Kontaktirajte nas
Enter weight